Aktier: Frygttilstanden fortsætter på markederne

Foto: FREDERICK FLORIN.
Læs mere
Fold sammen

Der er lagt op til nye fald på de europæiske aktiemarkeder, hvor frygt og usikkerhed har taget overhånd. Fredag bød på de største fald i to måneder, blandt andet med et dyk på 2,9 pct. til C20 Cap, men mandag er der lagt op til nye blødninger i aktiekurserne.

Især den britiske afstemning om fortsat EU-medlemsskab 23. juni er med til at få investorerne til at ryste på hænderne, efter at friske meningsmålinger indikerer medvind til brexit-siden. Mandag morgen tegner det også på indeksfald på 0,5 til 1,5 pct. på de toneangivende europæiske børser.

- Det eneste vi med sikkerhed kan sige er, at usikkerheden vil herske frem til den 23. juni, og søgen mod sikker havn vil være det dominerende tema, så længe vi ikke får meningsmålinger, der giver ja-siden et solidt forspring, skriver seniorstrateg Tine Choi Danielsen fra Nordea i en kommentar mandag morgen.

Blandt enkeltselskaberne er Novo Nordisk i søgelyset grundet den amerikanske diabetesforenings årsmøde i New Orleans, hvorfra der er kommet flere nyheder fra selskabet. Den helt store begivenhed finder dog først sted mandag efter dansk børslukketid, hvor Novo fremlægger Victoza-resultater.

I mellemtiden har Novo blandt andet fremlagt data for sit langtidsvirkende insulin Tresiba. De viser, at type 1- og type 2-diabetikere, der bruger Tresiba, får færre bivirkninger i form af hypoglykæmi, end hvis de bruger verdens mest benyttede insulin, Lantus fra Sanofi.

Fra konferencen er der også kommet nyt om Zealand Pharmas potentielle diabetesmiddel Iglarlixi, som er en kombination af det Zealand-udviklede Lyxumia og verdens mest anvendte insulin, Lantus. Zealands franske partner, Sanofi, har fremlaget nye positive data for midlet, som i øjeblikket vurderes af de amerikanske myndigheder. Godkendes stoffet, udløser det flere betalinger til Zealand.

Genmab var den store taber i C20, da frygten tog fat i markedet fredag. Aktien havde da også frem til onsdag i sidste uge steget syv handelsdage i træk og nået en rekordhøj kurs. Fredag bød dog på et fald på 5,8 pct. til 1161 kr., efter at investorerne trak gevinster ud af risikofyldte aktier inden for blandt andet biotek.

Endnu større hug var der til SAS, som leverede et skuffende regnskab og desuden blev ramt af en strejke i Sverige. Den ser mandag ud til at være skyld i 230 aflyste afgange til og fra Sverige, hvilket rammer omkring 27.000 passagerer, skriver de norske og svenske nyhedsbureauer, NTB og TT. Aktien dykkede 11,2 pct. til 15,90 kr. på den københavnske børs.

Mandag morgen har William Demant fået et hak i kursmålet af Carnegie. Kursmålet lyder nu på 138 kr. mod tidligere 130 kr. Anbefalingen er ”hold” for høreapparataktien, der fredag kostede 134,70 kr.

Chr. Hansen får sænket sit kursmål af Exane BNP Paribas med 10 kr. Dermed er kursmålet nu på 455 kr. Anbefalingen lyder på ”neutral”, mens det Hørsholm-baserede selskab fredag lukkede i kurs 408.

Mandagen byder på et enkelt regnskab på den danske børs, når kapitalfondinvestoren Speas aflægger beretning for første kvartal af sit skæve regnskabsår.

/ritzau/FINANS