Aktier: Frygt-indeks i laveste niveau i mere end to årtier

Der var stilstand på de amerikanske aktiemarkeder mandag, hvor de store indeks lukkede så godt som uændret. Dagens fredelige handel blev afspejlet i Wall Streets "frygt-indeks", der faldt til det laveste niveau i mere end to årtier efter Emmanuel Macrons sejr i weekendens franske præsidentvalg.

Foto: Iris
Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset sluttede med et minimalt plus på under en tiendedel indekspoint til 2399,38. Det tunge Dow Jones-indeks bevægede sig lige så minimalt med en uanselig stigning til 21.012,28, hvilket også gjaldt Nasdaq-indekset, der lukkede i 6102,66 efter ligeså marginal stigning.

Tirsdag morgen er bevægelserne fortsat yderst begrænsede. De amerikanske futures presses ned med under 0,1 pct.

Det stille marked mandag var præget af et lettelsens suk, som gav genlyd på Wall Street efter det franske valgresultat, der i vid udstrækning var inddiskonteret i markedet.

Volatilitetsindekset VIX fra Chicago Board Options Exchange (CBOE) faldt 0,8 point til 9,77, der er det laveste siden 1993.

Et faldende VIX-indeks indikerer typisk et positivt perspektiv for aktiemarkedet, men det ekstremt lave niveau giver anledning til en del forsigtighed hos nogle investorer.

- Vi har været her før, men ikke meget lavere end det her. Det signaliserer, at noget negativt er under opsejling, siger handelschef Donald Selkin fra Newbridge Securities i New York til Reuters.

Ses der på værdisætningen er de amerikanske aktier ganske dyre. S&P 500-virksomhederne handles til et gennemsnit på 17,8 gange den forventede indtjening, sammenlignet med et tiårigt gennemsnit på 14,2 ifølge Thomson Reuters.

KUN FIRE POSITIVE SEKTORER

Dagens positive udfald skyldes først og fremmest stigninger i energisektoren, der ellers har været i stormvejr de seneste dage.

Et rekyl i oliepriserne efter fredagens store prisdyk sendte oliegiganterne Exxon Mobil og Chevron op med henholdsvis 1,1 pct. og 0,8 pct., mens de mindre selskaber fulgte med op. Hele segmentet steg 0,7 pct.

Også it-selskaberne gjorde det ganske godt med en sektorstigning på 0,4 pct. efter stigninger i Apple på 2,7 pct. og Google-koncernens Alphabet på 0,9 pct.

Dagens bundskraber blev råvaresektoren med kurstab til Dow Chemical på godt 1,1 pct., mens Du Pont noterede et minus på knap 1,1 pct. Råvaresektoren dykkede 0,9 pct. samlet.

Mandag bød på mange regnskaber fra mindre selskaber - blandt andet hotelkæden Marriott International. Men et ellers ganske pænt regnskab blev skæmmet af den stærke dollar, der rammer både den oversøiske indtjening og antallet af oversøiske gæster i USA. Aktien faldt 0,7 pct.

Regnskabssæsonen har ellers generelt vist sig fra den positive side, og overskuddene i S&P 500-virksomhederne skønnes nu at være steget 14,4 pct. i første kvartal ifølge Thomson Reuters.

Efter børstid var det bakgear frem for topgear hos den amerikanske biludlejningsgigant Hertz.

Koncernen tabte næsten dobbelt så meget som estimeret i første kvartal, hvor koncernens ny topchef, Kathryn Marinello, tog fat på en omfattende omstrukturering til en mere kundeorienteret profil. Hertz Global Holdings faldt knap 18 pct. i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS