Aktier: Frygt for stimuli-nedtrapning ødelagde festen

Pæne stigninger blev vendt til et mindre fald på for de danske aktier fredag eftermiddag, og så måtte C20 Cap-indekset gå på weekend med et samlet fald på 0,04 pct. til 564,40.

Foto: MARIO TAMA. Flere amerikanere hoppede ud ad arbejdsløshedskøen og over i et arbejde i juni, end økonomerne havde forudset.
Læs mere
Fold sammen

Paradokssalt nok var baggrunden for den bratte vending et særdeles positivt nøgletal fra USA, hvor det kom frem, at der blev skabt 195.000 nye job uden for landbruget i juni mod ventet 165.000 nye job.

»Tallene ligger ret tæt på de 200.000, og så begynder vi at være der, hvor man med god grund kan frygte, at Federal Reserves opkøb af obligationer nedtrappes - og måske endda lidt tidligere end ventet. Det sikre niveau for de her tal er mellem 150.000 og 200.000, og her er vi altså tæt på 200.000,« siger Kim Sejdelin, aktiehandler hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Han påpeger dog også, at det naturligvis er positivt for udviklingen på længere sigt, at flere og flere nøgletal efterhånden peger i retningen af en bedring i økonomien.

»Omvendt er det her udtryk for, at er der ved at komme pænt gang i økonomien, hvor der gerne skal komme flere arbejdspladser, som så skal sætte sig i privatforbruget og derefter virksomhedernes indtjening på længere sigt. Vi bevæger os fra stimuli til reel økonomisk fremgang, og der kan nogle gange været noget vakuum, hvor man skal se, om de her stimuli reelt realiserer sig i bedrede top- og bundlinjer hos virksomhederne,« siger Kim Sejdelin.

På selskabssiden kunne den negative markedsreaktion på ryggen af den amerikanske jobrapport dog ikke holde Pandora tilbage. Smykkeselskabet funklede i toppen af C20 Cap-indekset og endte med en stigning på 3,3 pct. til 213,50 - et stykke over noteringskursen på 210 kr.

Storbanken HSBC har løftet sin anbefaling af Pandora til "overvægt" fra tidligere "neutral", mens kursmålet er løftet til 263 kr. fra tidligere 210 kr., og det smittede særdeles positivt af på Pandora dagen igennem.

En anden fredagsvinder i eliteindekset blev vindmølleproducenten Vestas, der nyder godt af den seneste tids succes på ordrefronten. Efter et lidt sløvt første kvartal er der på det seneste for alvor kommet gang i ordreindtaget, og det kunne indikere, at det danske selskab igen tager markedsandele.

»Vestas stiger på ryggen af nye ordrer. Mange bliver mere og mere komfortable med ordresituationen, og Vestas ser ud til at vinde markedsandele og er i gang med at manifestere sig som nummer et i verden. Frygten for en kapitaludvidelse og måske endda konkurs er på vej ud af aktien, og derfor er kunder mere trygge ved at lægge ordrer hos Vestas igen,« siger Kim Sejdelin.

Vestas steg med 0,7 pct. til 86 kr.

Den blytunge Novo Nordisk-aktie var også med til at afværge det helt store dyk herhjemme, alt i mens de øvrige toneangivende indeks i Europa tog tunge fald.

»Novo har leveret et pænt comeback efter en svær periode, der har været præget af mange store sælgere. Frygten for de negative historier om skattesager og kræftrisici ser ud til at være forsvundet, og der er igen nogen, som er villige til at tage et bet på Novo,« vurderer Kim Sejdelin.

Novo steg med 0,7 pct. til 932 kr.

På negativsiden noterede de to Mærsk-aktier sig fald på henholdsvis 0,6 pct. for A-aktien og 0,5 pct. for B-aktien. Mærsk var ramt af, at fragtraterne på de vigtige ruter mellem Asien og Europa igen gik tilbage i ugen, der sluttede fredag, efter at raterne ellers var steget eksplosivt ugen forinden efter eksplosive prisstigninger fra alle de største containerrederier.

Raterne faldt med 4,5 pct. til 1346 dollar per tyvefodscontainer, og de er dermed fortsat langt over niveauet inden sidste uge, men også fortsat et stykke under niveauet på samme tidspunkt sidste år, alt i mens rederierne er godt på vej ind i højsæsonen.

Helt nederst i C20 Cap-indekset endte Nordea med et fald på 2,0 pct. til 64,85 kr. - det uden de helt store selskabsspecifikke nyheder.

Blandt sidepapirerne faldt flyselskabet SAS med 1,8 pct. til 11 kr., efter at selskabet fremlagde trafiktal for juni fredag formiddag. SAS opnåede en fremgang i passagertrafikken målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) på 2,8 pct. i årets sjette måned sammenlignet med den tilsvarende periode sidste år.

Yielden, der dækker over omsætningen per fløjet passagerkilometer, faldt i maj med 1,3 pct. For juni ventes yield’en at være "tæt på uændret," meddeler SAS. Yielden udregnes altid en måned efter de øvrige tal.

Østjydsk Bank meddelte sidst på eftermiddagen, at banken har flyttet yderligere 126,9 mio. kr. i nedskrivninger til årsrapporten for 2012, så de samlede nedskrivninger nu er oppe på 490,9 mio. kr. sidste år.

Ændringen kom efter et besøg fra Finanstilsynet, fortalte banken i en meddelelse til fondsbørsen. Aktien endte med et fald på 1,2 pct. til 32,60 kr.