Aktier: Frygt for græsk dødvande gav røde markeder

De europæiske aktieinvestorer afventede onsdag udfaldet af to afgørende møder i EU-regi onsdag og torsdag, hvor Grækenlands gældsproblemer er hovedemnet. Det skete med stor forsigtighed og mindre kursfald til følge.

 

Onsdag mødes finansministrene fra eurozonen, og torsdag gælder det et møde mellem de 28 regeringschefer i EU.

- Lige nu handler det stadig om den græske historie. Der vil givetvis opstå en form for kompromis, men investorerne venter, indtil der er en løsning. Der er stadig risici derude for aktieinvestorer, men de bør købe på kursfaldene, siger Benno Galliker, der er handler hos Luzerner Kantonalbank, til Bloomberg News.

Måske netop derfor var stemningen meget afventende, og omsætningen i de fleste lande var lavere end normalt. FTSE 100-indekset i London faldt med 0,2 pct., CAC 40 i Paris dykkede 0,4 pct., mens det paneuropæiske Stoxx 600-indeks faldt med 0,3 pct.

Blandt de aktier, der stod for lidt større kursudsving, var det finske luftfartsselskab Finnair, der leverede et driftsunderskud på 36,5 mio. euro i 2014 mod et plus på den post på 11,9 mio. euro i 2013. Det brød investorerne sig ikke om, og Finnair-aktien faldt med 7,9 pct. til 3,02 euro.

Det norske teleselskab Telenor fik ligeledes gevaldige klø, efter at selskabet ikke kunne følge med forventningerne til driften og bundlinjen i sit fjerde kvartal, hvor omsætningen ellers var en spids over forventningerne. Samtidig skuffede udbyttet.

Telenor leverede et driftsresultat (EBITDA) på 8883 mio. norske kr. mod ventet 9657 mio. norske kr. blandt analytikerne ifølge SME Direkt.

På bundlinjen hentede Telenor et resultat før skat på 4191 mio. norske kr. mod ventet 5193 mio. norske kr. blandt analytikerne. Aktien faldt med 6,7 pct. til 154,20 norske kr. i Oslo.

I Grækenland faldt ASE-indekset med 4 pct., og igen var det særligt bankaktierne, der stod for skud.