Aktier: Fridag afløst af ultimo-justeringer

De amerikanske finansmarkeder var tilbage i sving tirsdag efter den lange weekend.

Markedet var præget af porteføljejusteringer op til afslutningen af maj, mens weekendens evaluering af centralbankchef Janet Yellens kommentarer fra fredag satte ekstra gang i tilpasningerne.

Til gengæld var der ikke meget hjælp at hente i tirsdagens lange række af vigtige nøgletal.

Tirsdag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 0,1 pct. i 2096,96. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,5 pct. til 17.787,20, mens Nasdaq-papirerne modsat lukkede med en stigning på 0,3 pct. i 4949,05.

Høj omsætning

Omsætningen var usædvanlig høj med 1,5 mia. aktier på New York Stock Exchange og 2,3 mia. aktier på Nasdaqbørsen.

»Yellens tale fredag eftermiddag var hovedfokus, og investorerne havde haft den lange weekend til at tænke over den i. Det ville være positivt, hvis markedet kunne stabilisere sig og holde det her niveau, men vi får at se, om de trækker sig tilbage inden rentemødet. Markedet solgte ud efter sidste renteforhøjelse, og vi er ikke i en ret meget bedre position denne gang. Når det er sagt, bør 25 basispoint ikke rigtig ændre ret meget,« vurderer strateg Veronika Pechlaner, fra Ashburton Investments i New York over for Bloomberg News.

Positivt afkast i tredje måned i træk

Trods tirsdagens blandede udvikling har aktiemarkedet givet et positivt afkast for tredje måned i træk i maj.

For S&P-indeksets vedkommende har forrentningen været på 1,6 pct., mens Dow Jones-aktierne har kastet beskedne 0,1 pct. af sig, hvilket står i skærende kontrast til it-papirerne i Nasdaq-indekset, der har givet et afkast på hele 3,6 pct. i maj.

Onsdag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder med en blandet udvikling, mens futures på de toneangivende amerikanske aktieindeks stiger 0,1-0,2 pct.

Tirsdagens nøgletal viste et højere privatforbrug end ventet, mens centralbankens foretrukne inflationsmål som ventet viste en uændret stigningstakt.

Til gengæld overraskede forbrugertilliden klart negativt.

Seks af ti i minus

Seks af de ti underindeks i S&P sluttede med vigende kurser. Bedst klarede forsyningsselskaberne sig, mens energiaktierne og råvareselskaberne lå helt i bund.

ExxonMobil og Chevron var et par af dagens tabere med kursfald på 1,1 pct. og 1,0 pct.

Blandt de andre tunge selskaber faldt Boeing 2,4 pct., mens Walt Disney lukkede 1,1 pct. lavere. Finanshuset Jefferies vurderede, at en forsinkelse i et af Boeings militærflyprogrammer kan resultere i et vigende overskud, mens Disneys nyeste film "Alice Through the Looking Glass" ikke helt levede op til weekendens box-office-forudsigelse.

Energifusion gav kurssving

Energiselskaber Great Plains Energy og Westar Energy blev enige om en fusion gennem Great Plains Energys køb af Westar Energy for sammenlagt 12,2 mia. dollar inklusive overtagelse af gæld for 3,6 mia. dollar.

Westars aktionærer modtager 60 dollar per aktie, heraf 51 dollar kontant, mens de resterende 9 dollar betales med aktier i Great Plains.

Westar steg 6,4 pct. mens Great Plains Energy dykkede 5,9 pct.