Aktier: Fredags-stigning kunne ikke ændre på negativ uge

En god afslutning fredag kunne ikke ændre på, at sidste uge blev en bet for aktionærerne på Wall Street.

Foto: BRENDAN MCDERMID

Fredagen bød på stigninger i kølvandet på en noget lunken arbejdsmarkedsrapport, som fik investorerne til skyde en hvid pind efter en amerikansk renteforhøjelse foreløbig.

Onsdag efter dansk lukketid fulgte de amerikanske markedsdeltagere i fodsporene af de negative asiatiske og europæiske markeder, og Kristi himmelfartsdag, torsdag, var aktiviteten yderst begrænset på Wall Street, hvor de fleste valgte at forblive på sidelinjen.

S&P 500-indekset sluttede fredag med et plus på 0,3 pct. i 2057,14. De tunge aktier i Dow Jones øgede 0,5 pct. til 17.740,63, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med en stigning på 0,4 pct. til 4736,16.

UGEN GAV TAB OVER BRED KAM

Dermed har ugen givet et tab til S&P-investorerne på 0,5 pct., mens Dow Jones indekset er faldet 0,2 pct. og Nasdaq-aktierne er dykket 0,8 pct.

Den længe ventede arbejdsmarkedsrapport viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 160.000 personer i april, hvor der ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var der ventet en jobskabelse på 200.000.

Jobskabelsen i marts blev samtidig revideret ned til 208.000 nye job fra oprindeligt oplyst 215.000.

Arbejdsløsheden skuffede også med uændrede 5,0 pct. fra måneden før, hvor økonomerne havde ventet et fald til 4,9 pct.

Til gengæld overrasker de gennemsnitlige timelønninger med en stigning 2,5 pct. på årsbasis mod en ventet stigning på 2,4 pct. og et plus i marts på 2,3 pct.

- Den første reaktion fra markedet er, at investorerne streger juni fra rentekalenderen. Rapporten er ikke en katastrofe - hverken blomstrende eller forfærdelig. Fokus vender sig nu mod Kina med de data, der kommer i løbet af weekenden og i næste uge. Det globale vækstbillede vil blive enten be- eller afkræftet, sagde chefstrateg John Canally fra LPL Financial i Boston fredag til Bloomberg News.

KINESISKE DATA VISER FORTSAT OPBREMSNING

De kinesiske eksportdata viste søndag fortsat tegn på økonomisk opbremsning i april med stigende eksport målt i lokal valuta, mens der fortsat er fald, når eksporten gøres op i dollar. Samtidig er der fald i importen målt i såvel dollar som yuan.

Mandag morgen er der store kursforskelle på de vigtigste asiatiske aktiemarkeder med pæne plusser i Japan, mens de kinesiske markeder dropper markant. De amerikanske futures stiger under 0,1 pct.

Indeværende uge byder på de sidste regnskaber fra første kvartal. Mere end 85 pct. af S&P-500 virksomhederne har fremlagt regnskaber, og mens omkring 76 pct. har slået resultatforventninger og 54 pct. overgået salgsforventningerne, lyder analytikernes estimater stadig på en nedgang på samlet 7,4 pct. i overskuddene i første kvartal.