Aktier: Fredag gav lille plaster på investorernes store sår

De amerikanske aktieinvestorer fik et lille plaster på såret fredag, efter en elendig uge på Wall Street.

Læs mere
Fold sammen

- Vi så stærke stigninger uge før, men siden har der været en mere nøgtern tilgang til markedet. Pendulet er nu flytte væk fra de højt profilerede aktier, som har haft en stærk repræsentation i det samlede marked de sidste mange år, mod de knap så hurtigt voksende momentum-aktier og sektorer, siger fondsmanager Chad Morganlander fra Stifel, Nicolaus & Co. i St. Louis til Bloomberg News.

Mandag morgen ser det dog lidt bedre ud, idet de amerikanske aktiefutures ligger med positive undertoner. S&P futures stiger 0,3 pct. i Asien.

Fra nøgletalsfronten var der fredag et større fald i væksttakten end forudset i fjerde kvartal.

Den amerikanske økonomi voksede med 2,2 pct. i forhold til tredje kvartal opgjort i annualiserede tal. Konsensus blandt økonomerne var ifølge Bloomberg News en vækstrate på 2,4 pct.

Privatforbruget levede derimod op til estimaterne med en vækst på 4,4 pct. - præcist som ventet af økonomerne.

Fredag endte med en stigning i S&P 500-indekset på 0,2 pct., som sendte indekset op i 2061,02. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et plus på knap 0,2 pct. i 17.712,66, mens Nasdaq-indekset fik fredagens største stigning blandt de store indeks med et plus på 0,6 pct. til 4891,22.

Dermed er indekset blot knap 6 punkter fra den hidtidige rekord fra 31. marts 2000, hvor det lukkede i 5132,52.

Omsætningen steg til det dobbelte af det normale niveau på New York Stock Exchange, hvor 1,3 mia. aktier fredag skiftede hænder. Aktiviteten på Nasdaq-børsen var også langt højere end normalt med 2,6 mia. aktier i omsætning.

Dermed kan ugens udvikling gøres op til et minus i S&P på 2,2 pct., mens Dow Jones samlet er faldet med 2,3 pct. Nasdaq-indeksets har koster investorerne mest med et fald på 2,7 pct.

Selskabsmæssigt var fredagens fokus lagt på to regnskabsaktuelle selskaber, smartphoneproducenten Blackberry og Game Shop.

Blackberry kom overraskende godt resultat for fjerde kvartal som konsekvens af stigende salgspriser. Overskuddet blev på 4 cent per aktie, mens analytikere havde ventet et underskud i samme størrelsesorden. Aktien blev belønnet med en stigning på 1,8 pct.

Videospil-forhandleren Gamestop rapporterede et skuffede regnskab både for så vidt angår salg og indtjening. Heller ikke forventningerne til indeværende kvartal formåede koncernen at leve op til, og aktien faldt godt 1,1 pct.

Dow Chemicals var blandt vinderne efter salget af en værsentlig del af kloraktiviteterne i en 5 mia. dollar stor transaktion med Olin Corp. Det sker i overensstemmelse med Dow Chemicals hensigt om at frasælge for 7-8,5 mia. ikke-strategiske aktiviteter.Dow Chemical steg knap 2 pct.

Forude lurer nu den kommende regnskabssæson, hvor aluminiumsproducenten Alcoa uofficielt starter sæsonen 8. april. Resultaterne i S&P 500 virksomhederne ventes at falde for første gang siden 2009. Økonomerne estimerer, at resultaterne faldet 5,6 pct. i første kvartal, ifølge en undersøgelse foretaget af Bloomberg.

/ritzau/FINANS