Aktier: Franskmænd tager top og bund i grønt marked

Der er franskmænd øverst og nederst på det europæiske aktiemarked onsdag, der generelt set er præget af en afventende holdning frem til rentemødet i den amerikanske centralbank, som bliver afrundet onsdag aften.

Foto: Christian Als. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Det generelle marked stiger pænt med stigninger på tværs af de store børser i Europa. Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks - bestående af 600 selskaber fordelt på 18 lande - stiger med 0,7 pct.

I toppen af indekset finder man den franske supermarkedskæde Casino Guichard-Parrachons, der onsdag har oplyst, at det sælger ud i Vietnam, Thailand og Colombia for at nedbringe sin gæld med omkring 2 mia. euro de næste år. Salget af Vietnam-forretningen indbringer alene 750 mio. euro.

Investorerne tager pænt imod frasalget, og aktien stiger 7,5 pct. på børsen i Paris. Det sender aktien helt op i toppen af Stoxx 600-indekset.

I den modsatte ende er der omvendt tæsk til Zodiac Aerospace, der er en fransk producent af flytilbehør.

Selskabet har haft en negativt organisk salgsvækst på 2,6 pct. i første kvartal. Det skyldes blandt andet problemer med forsyningen af flytoiletter fra Airbus, skriver Bloomberg News. Zodiac Aerospace-aktien falder onsdag eftermiddag med 3,8 pct.

Ser man væk fra de enkelte selskaber, er fokus rettet mod USA og nærmere bestemt landets centralbank, der klokken 20 dansk tid afslører, om det for første gang i næsten et årti hæver renten.

På forhånd venter cirka fire ud af fem økonomer en forhøjelse, og derfor er det nærmere bankens efterfølgende kommentarer, som der vil blive lyttet efter.

- Det, vi skal holde øje med i dag, er i virkeligheden ikke selve renteforhøjelsen. Det, vi skal kigge efter, er signaler om, hvor hurtigt renten vil blive hævet i løbet af 2016, siger Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank, i en kommentar.

Han fortæller, at der i markedet allerede er indregnet to renteforhøjelser i 2016, mens Danske Bank regner med tre af slagsen det kommende år.

- Det amerikanske arbejdsmarked er allerede oppe i højt gear med begyndende flaskehalse. Der kan snart komme et øget lønpres, og så må Yellen reagere med flere renteforhøjelser, vurderer Frank Øland.

Den ledende rente i USA er i øjeblikket på 0-0,25 pct., men ventes at blive sat op til 0,25-0,50 pct.