Aktier: Fra grøn optimisme til sort nedtur på europæisk aktiemarked

Grønt og optimistisk begyndte handelsdagen på de europæiske aktiemarkeder, men et markant prisfald i for olien ved middagstid vente stemningen, og dagen sluttede med et fald for det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks på 1,7 pct.

Mest i sort gik delindekset for de europæiske energiaktier, der faldt 2,5 pct., og ingen delindeks klarede at holde sig fri af det sorte hul.

På de største europæiske markeder faldt de toneangivende indeks med 1,3 pct. for FTSE100 i London, med 1,6 pct. for CAC 40 i Paris og med 1,8 pct. for DAX-indekset i Frankfurt.

Dermed forstærkede mandagens aktiehandel månedens fald til over 9 pct. for Stoxx-indekset forårsaget af faldende råvarepriser og skuffelse over størrelsen af de pengepolitiske lempelser, Den Europæiske Centralbank lancerede ved månedens begyndelse.

Selskabsspecifikt bød mandagen på et voldsomt kursfald på 30 pct. for den største græske bank, National Bank of Greece. Det var første dag, at bankaktien handledes inklusive de nye aktier, den har udstedt i forbindelse med rekonstruktion af kapitalgrundlaget.

I forlængelse af klimaaftalen i Paris, der ikke er gunstig for fossilt brændsel, faldt værdien af britiske Tullow Oil 4,8 pct.

Øverst i Stoxx-indekset præsiderede det sydafrikanske - men britisk noterede - finanskoncern Investec, der steg 3,7 pct. som en positiv reaktion på, at den sydafrikanske præsiden Zuma nu har ladet den garvede Pravin Gordhan afløse den relativt ukendte Douglas Van Rooyen som finansminister. Det sydafrikanske - også britisk noterede - forsikringsselskab Old Mutual steg af samme grund 1,9 pct.