Aktier: Forventninger til græsk læsning skruet godt op

Forventninger til en løsning på den græske gældskrise inden deadline for afdrag om uge er skruet godt op på de europæiske aktiemarkeder mandag.

Læs mere
Fold sammen

Ikke mindst i Athen, hvor de toneangivende aktieindeks, ASE, er steget 6,4 pct. til 731,1 mandag middag.

Men også i det øvrige Europa trække indeksene opad. I London stiger FTSE 100-indekset 1,2 pct., i Frankfurt er stigningen for DAX-indekset på 2,6 pct., og i Paris stiger CAC 40-indekset 2,5 pct.

Det brede fælleseuropæiske Stoxx 500-indeks stiger 1,6 pct.

Stemningen er præget af en ny plan, som den græske regeringsleder, Alexix Tsipras, har præsenteret for kreditorerne, og som EU-Kommissionen har betegnet som et godt udgangspunkt for videre forhandlinger.

Det græske indeks er især trukket op af markante stigninger for de græske banker. National Bank of Greece stiger 19 pct. i toppen af Stoxx-indekset, Alpha Bank stiger 10,4 pct. og Piraeus Bank stiger 17,8 pct. mandag. Det græske bank-indeks noterer den største stigning siden maj 2013, bemærker Bloomberg News.

Set over hele Europa er der stigninger i samtlige sektorindeks. Men mest for telekommunikation, der også er stærkt markeret på listen over selskaber, der klarer sig bedst i mandagens europæiske aktiehandel.

Luxembourg-selskabet Altice stiger 18,9 pct. efter oplysninger om, at kommunikationskoncernen har tilbudt at købe Frankrigs tredjestørste mobiltelefonselskab ud af den franske Bouygues-koncern, hvis aktie løftes 14,1 pct.

Den lidt mindre, franske kollega, Iliad, er også i overtagelsesforhandlinger, nemlig med Numericable-SFR om overtagelse af visse aktiver. De to aktier stiger henholdsvis 12,7 pct. og 13,7 pct.

Og teleaktien Orange følger i slipstrømmen med en stigning på 7,5 pct.

I Italien noterer Banco Popolare en stigning på 5,7 pct. som kvittering for en gunstig renteudvikling, der i tiltro til en græsk løsning indsnævrer intervallet mellem den italienske og den tyske rente med tæt på 20 basispoint, som ifølge Bloomberg News er den største reduktionen i spændet tre og et halvt år.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk