Aktier: Forventning til Trump udløste kraftig efterspørgsel i USA

De amerikanske aktier steg under kraftig omsætning onsdag, hvor Dow Jones Industrial Average kortvarigt tangerede det hidtidige rekordniveau oven på forventninger om, at Donald Trump, som kommende præsident i USA, vil forfølge en erhvervsvenlig politik.

Foto: BEHROUZ MEHRI. De amerikanske aktier steg under kraftig omsætning onsdag, hvor Dow Jones Industrial Average kortvarigt tangerede det hidtidige rekordniveau oven på forventninger om, at Donald Trump, som kommende præsident i USA, vil forfølge en erhvervsvenlig politik.
Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset lukkede med en stigning på 1,1 pct. i 2163,26, og de tunge aktier i Dow Jones steg 1,4 pct. til 18.589,69. Nasdaq-papirerne lukkede med en gevinst på 1,1 pct. i 5251,07.

Omsætningen lå i den absolutte topklasse - godt 40 pct. over normalen - på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte næsten 80 pct. mere end vanligt.

- Vores basis-betragtning er, at vi er mere tilbøjelige til at se en langt mere moderat præsident, end hvad vi så, da han var kandidat, og markedets synes at have samme holdning. Vi kan ikke se nogen stor indflydelse på den kortsigtede indtjening eller den kortsigtede økonomiske vækst, pointerer analytiker Lowell Yura fra BMO Global Asset Management i Chicago over for Bloomberg News.

Det var også en langt mere afdæmpet Trump der tonede frem i hans første tale efter valget, end det indtryk han efterlod i valgkampen.

Tonen vendte det voldsomme udsalg, der opstod i såvel amerikanske futures som på de asiatiske og europæiske aktiemarkeder i takt med, at udfaldet af valget stod klart.

Syv af de 11 underindeks i S&P 500-indekset lukkede i positivt territorium. Bedst gik det finansaktierne, der med et plus på knap 4,1 pct. udgjorde topen af poppen på Wall Street.

JPMorgan steg 4,6 pct., mens Walls Fargo, Bank of America og Goldman Sachs lukkede med plusser på mellem 5,4 pct. og 5,9 pct.

Også farmaselskaberne havde en god dag, idet der var indbygget en forventning om et demokratisk korstog mod de høje medicinalpriser i kursfastsættelsen - en forventning, der med en republikansk præsident og en kongres med overvægt at konservative nu står til at blive revideret.

Sundhedssektoren steg 3,4 pct. med sværvægtere som Pfizer og Merck i front med stigninger på henholdsvis 7,1 pct. og 6,1 pct. Novo Nordisks amerikanske notering lukkede med et plus på 2 pct.

Også de tunge industriselskaber havde en god dag. I sin sejrstale lovede Donald Trump at genopbygge USA's infrastruktur, hvilket blandt andet gav positivt udslag i bygge- og entreprenørmateriel-koncernerne.

Caterpillar var topscorer i Dow Jones-indekset med en stigning på hele 7,7 pct., og Lockheed Maritn og General Dynamics fulgte med med stigninger på henholdsvis 6 pct. og 5,4 pct.

Dagens tabere var forsyningsselskaberne, der tabte 3,7 pct., og ejendomssektoren, der sluttede med et minus på 2,3 pct.

It-aktiene var heller ikke blandt de foretrukne. Apple og Mircrosoft faldt 0,2 pct. og 0,5 pct.

Værre gik det Go Pro, der har måtte tilbagekalde tusindvis af droner på grund af nedstyrtningsfare. Aktien droppede momentant 10 pct. og lukkede med et samlet minus på 4,1 pct.

Torsdag morgen ligger aktiemarkederne i Fjernøsten med generelt kraftige stigninger. De amerikanske aktiefutures viger samtidig med knap 0,1 pct.