Aktier: Forventet renteforhøjelse gav stigende aktiekurser på Wall Street

De amerikanske aktier lukkede i markant positivt territorium onsdag, efter at spændingen om den ventede amerikanske renteforhøjelse blev udløst med den forventede renteforhøjelse.

Foto: Justin Lane. Stemningen fra New Yorks børs.
Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset sluttede onsdag med en stigning på 1,5 pct. til 2073,07. De tunge aktier i Dow Jones øgede 1,3 pct. til 17.749,09, og teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset klarede sig gennem dagen med et plus på godt 1,5 pct. til 5071,13.

Onsdagens rentemøde resulterede i en forhøjelse af den toneangivende rente på 25 basispoint, hvilket svarede til forventningerne. Den amerikanske centralbank, Federal Reserves, pengepolitiske rente blev senset ændret i december 2008, hvor den blev sænket fra 1,0 pct. til et interval på 0,0-0,25 pct.

På det efterfølgende pressemøde signalerede centralbankens chef, Janet Yellen, at processen med normaliseringen af renteniveauet med stor sandsynlighed vil blive gradvis, hvilket blev tolket positivt i markedet, der efterfølgende sendte aktiekurserne højere.

- Det er en meget forsigtig renteforhøjelse. Det var lige i overensstemmelse med forventningerne, og markedet ser ud til at kunne lide, at Federal Reserve giver en officiel blåstempling af økonomien og de finansielle forhold, og også at de ikke overrasker med mere aggressive fremtidsudsigter, siger markedsstrateg Stephen Wood fra Russell Investments i New York til Bloomberg News.

Janet Yellen vurderede på pressemødet for rentemødet, at USA har et betydelig "inflationsunderskud" og noterede, at den faldende oliepris blot skal stabiliseres for at reducere det nedadgående pres på inflationen.

Alle sektorer i S&P-500 steg med undtagelse af energisektoren, der igen blev offer for faldende oliepriser. De amerikanske olielagre steg markant mere end ventet i sidste uge, og det gik blandet andet ud over Exxon Mobil, der faldt 0,4 pct.

Vind- og solenergibranchen fik glæde af en positiv politisk indstilling til at forlænge skatterabatordningen PTC for vind- og solkraftinvestorer. Det gav fremgang til First Solar på knap 10 pct., mens vindparkudvikleren Sunedison, som flere gange har købt Vestas-vindmøller, øgede godt 25 pct.

Der var regnskab fra industrikonglomerat Honeywell, som fik belønning for prognosen for det kommende år. Koncernen venter et resultat på 6,45-6,75 dollar, mens forventningerne i markedet lyder på et resultat på 6,55 dollar. Honeywell-aktien steg 5,7 pct.

Softwarevirksomhed Oracle fik trods tilbagegang et lidt bedre resultat end ventet i det forskudte andet kvartal. Omsætningen levede op til forventningerne trods en 7 pct.s nedgang primært på grund af den stærke dollar. Aktien faldt 1,6 pct. eftermarkedet.

Logistik-giganten Fedex overgik også analytikernes forventninger i det forskudte andet kvartal. Lave omkostninger og gunstige rentebetingelser bidrog til de gode resultater, og med en fastholdelse af helårsprognosen kunne Fedex-investorerne se en 5 pct.s stigning i eftermarkedet.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden torsdag morgen med fald på 0,3 pct.