Aktier: Fortsatte amerikanske kursfald med finans i bunden

De amerikanske aktiemarkeder fortsatte kursfaldene torsdag, mens de globale aktier ramte tærsklen og gik ind i et "bear-marked," som er kendetegnet ved, at indeksene er faldet mere end 20 pct. siden den seneste top og vurderes at indebære en selvforstærkende negativ trend.

Foto: BRENDAN MCDERMID

Det globale aktieindeks MSCI All-Country World Index faldt 1,3 pct. torsdag, hvilket øgede det samlede fald siden maj sidste år til 20 pct. Det markerer den største reduktion i risikolysten siden den europæiske statsgældskrise i 2011. Samtlige segmenter er faldet siden sidste års rekord - med fald på over 25 pct. i de finansielle aktier og over 30 pct. i de energi- og råvarerelaterede aktier.

Torsdag sluttede S&P 500-indekset med et fald på 1,2 pct. til 1829,08. De tunge aktier i Dow Jones droppede 1,6 pct. til 15.660,18, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset klarede sig mindst ringe med et fald på 0,4 pct. til 4266,84.

Kursfald skete under stor omsætning idet 1,1 mia. aktier skiftede hænder på New York Stock Exchange, mens der blev handlet 2,6 mia. aktier på Nasdaq-børsen.

- Centralbankernes pengepolitik og usikkerheden omkring effektiviteten af samme er den helt store makrobekymring lige for tiden. Der er en stor divergens mellem, hvad Federal Reserve kan gøre, og hvad de siger, og markedets forventninger. Der er igen opstået en stor usikkerhed om Federal Reserve. Det minder om slutningen af sidste sommer, siger investeringschef Leo Grohowski fra BNY Mellon Wealth Management til Bloomberg News.

De massive kursfald fortsætter på de japanske børser fredag morgen, hvor der følges op på torsdagens udvikling, mens Tokyo-børsen var lukket. De store japanske aktieindeks falder omkring 4 pct., men trods fortsatte kursfald i såvel Hongkong som Sydney, holder de amerikanske aktiefutures sig oppe med stigninger på 0,4-0,5 pct.

På sektorbasis var det igen de indekstunge banker som mistede pusten. Bank of America og Citigroup droppede henholdsvis 6,8 pct. og 6,5 pct. Finanssektoren var igen den ringeste i S&P 500-indekset. Segmentet er faldet omkring 17 pct. siden starten af ​​året.

Flyproducenten Boeing fik ørerne i maskinen efter rygter om en SEC-undersøgelse på grund af regnskabsmæssige uregelmæssigheder for 747 og Dreamliner-modellerne. Aktien faldt 6,8 pct.

Torsdagens marked bød dog også på enkelte lyspunkter især blandt teknologiaktierne. En sen forbedring i risikolysten afbødede det værste på Nasdaq-børsen med selskaber som Facebook, Google og Microsoft, som alle fik vendt formiddagens fald til stigninger på omkring 1 pct.

Elbilproducenten Tesla, der efter børslukketid onsdag meldte om et ventet bilsalg i år på et godt stykke over estimaterne, steg 4,7 pct., og netværksproducenten Cisco Systems, der ligeledes kom med et solidt regnskab sent onsdag, øgede 9,6 pct.

Det sociale medie Twitter, der ellers kom bedre ud af fjerde kvartal af 2015 end ventet, måtte til gengæld bide i græsset på grund af skuffende forventninger. Aktien faldt 4,5 pct.