Aktier: Fortsat rateløft sender Mærsk op i roligt marked

Helt som ventet er det danske aktiemarked startet helt roligt fredag morgen, hvor udsvingene er særdeles begrænsede.

Ingen af de 20 aktier i C20-Cap-indekset svinger med mere end 0,7 pct., og samlet falder eliteindekset med 0,1 pct. til 989,88 efter godt 10 minutters handel.

Alle nyheder fra Grækenland omkring folkestemningen inden søndagens afstemning om, hvorvidt grækerne skal sige ja eller nej til reformkrav fra landets kreditorer i bytte for mere økonomisk hjælp, vil i dagens løb blive målt og vejet nøje på markederne.

Umiddelbart er Grækenland delt på midten i spørgsmålet om ja eller nej, skriver Bloomberg News. En meningsmåling viser ifølge nyhedsbureauet, at 43 pct. af grækerne har tænkt sig at stemme nej, mens 42,5 pct. hælder til ja. 14,5 pct. er fortsat uafklarede.


I USA faldt aktierne marginalt efter dansk lukketid torsdag, men der var tale om absolut begrænsede udsving, og med den afventende holdning til Grækenland er det derfor givet, at der er ro på markederne inden søndagens græske afstemning.


- USA holder lukket fredag, så forvent en afventende stemning på de øvrige markeder frem mod søndagens afstemning, skriver Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg hos Carnegie, i en kommentar.

På selskabssiden er der fortsat være fokus til ingrediensproducenten Chr. Hansen, der var flyvende onsdag og torsdag, efter at positive regnskabstal for tredje kvartal 2014/15 onsdag morgen og en tilhørende opjustering af forventningerne sendte køberne i kø.

Onsdag og torsdag gik Chr. Hansen-aktien i vejret med hele 9,6 pct., og begge dage sluttede aktien øverst i C20 Cap-indekset. Torsdag fortsætter opturen, og Chr. Hansen stiger med 0,4 pct. til 359,50 kr.


Vestas sluttede andet kvartal af med pomp og pragt på ordrefronten, og det har vakt interesse både på aktiemarkedet og blandt analytikerne. Amerikanske Goldman Sachs har eksempelvis løftet sit kursmål for Vestas til 460 kr. fra 430 kr., mens anbefalingen er fastholdt i positivt terræn på "køb".

Fredag morgen stiger Vestas-aktien med 0,1 pct. til 346 kr.


A.P. Møller-Mærsk sejlede lige netop en stigning hjem torsdag, hvor B-aktien steg med 0,1 pct. Stigningen kom dog også efter to dage, hvor Mærsk-aktierne var agterlanterne i C20-regi, men en positiv nyhed fra Norge, hvor Maersk Oil ser ud til at få en større bid af oliefeltet Johan Sverdrup, var nok til et mindre comeback.

Fredag er der dog atter fokus på de containerfragtrater, der gennem længere tid har presset Maersk Line og de øvrige rederier. I sidste uge var der genrejsning til raterne, der ellers har befundet sig på historisk lave niveauer gennem lang tid.

Fragtraterne på de tunge ruter mellem Asien og Europa steg med 343 dollar per tyvefodscontainer (teu) til 548 dollar per teu, og det var også med til at trække det samlede rateindeks fra Shanghai Shipping Exchange, det såkaldte SCFI, i vejret.

Fremgangen var trukket af, at en stribe af de største containerrederier i verden, herunder også Maersk Line, havde annonceret ratestigninger med effekt fra den 1. juli.


Og igen i denne uge er der stor fremgang i SCFI, hvori ruterne mellem Asien og Europa vejer 20 pct. Samlet stiger indekset med 16,4 pct. i ugen, der slutter fredag, og dermed ser det ud til, at ratestigningerne i vid udstrækning hænger ved.


Samtidig er der rygter i shippingavisen Journal of Commerce om, at Maersk Line skulle være interesseret i et opkøb af det brasilianske rederi Log-In Logistica.

Endelig har Handelsbanken sænket sit kursmål for Mærsk til 16.500 kr. fra 17.100 kr., mens den positive anbefaling "køb" dog er fastholdt.

Mærsks B-aktie stiger med 0,5 pct. til 11.930 kr., mens A-aktien løftes 0,4 pct. til 11.570 kr.


/ritzau/FINANS