Aktier: Fortsat optimisme sender Stoxx 600 mod rekord

Ganske som tilfældet er i Danmark, har de europæiske aktier det godt torsdag, hvor der er bud efter flere rekorder blandt de største toneangivende indeks på kontinentet.

Læs mere
Fold sammen

Et positivt tal for den tyske industriproduktion er med til at understøtte udviklingen.

FTSE 100-indekset i London stiger med 0,6 pct., mens CAC 40 i Paris løftes med 0,8 pct., og DAX-indekset i Frankfurt stiger med 0,4 pct. Samtidig stiger det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks med 0,6 pct. Dermed sigter indekset mod at slutte i sit højeste niveau nogensinde. Det hidtidige højdepunkt blev nået for 15 år siden.

Den Europæiske Centralbanks massive opkøbsprogram, der fortsat sender milliarder af euro ud i systemet hver måned, er fortsat medicin nok til at fremprovokere god stemning blandt investorerne.

- I år er Europa i favoritpositionen på grund af de enorme kvantitative lempelser orkestreret af ECB. På den ene side har du USA med en god økonomi og et marked, der allerede er steget meget. På den anden side har du Europa med en spirende vending og et marked, der blot er begyndt at præstere, siger Pierre Mouton, der er investeringsforvalter hos Notz, Stucki & Cie, til Bloomberg News.

Helt i front for Stoxx 600-indekset er danske Chr. Hansen, der er understøttet af et positivt regnskab for første halvår af 2014/15, der blandt andet indeholdt løfte om et pænt ekstraordinært udbytte. Aktien stiger med 5,1 pct. til 348,50 kr.

På skyggesiden falder det svenske teleselskab Teliasonera med 6,8 pct. til 51,85 svenske kr. Faldet svarer til 3,8 svenske kr. og kommer primært, fordi der fragår et udbytte på 3 svenske kr. fra aktien.

Der er fremgang til cementkæmperne Holcim og Lafarge, der endelig ser ud til at få brikkerne til at falde på plads i sammenlægnings-puslespillet. De to selskaber er blevet enige om at udpege Lafarges nuværende vicedirektør, Eric Olsen, som topchef for det nye samlede selskab, der vil blive det største cementselskab i verden.

Holcim stiger med 2,7 pct. til 74,95 schweizerfranc i Zürich, mens Lafarge går frem med 3,6 pct. til 62,49 euro i Paris.