Aktier fortsætter himmelflugten, efter at Kina baner vejen for juleslutspurt

Julestemningen har på decembers første handelsdag sænket sig over aktiemarkedet. Historisk er december en stærk måned for aktier – lige bortset fra december 2018, som blev den værste julemåned siden 1931.

Aktiemarkedet er kommet godt fra start i december, hvilket tegner godt for det såkaldte Santa Rally. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson/Ritzau Scanpix

Det er decembers første handelsdag på de finansielle markeder, og det tegner allerede til, at julemanden i år kommer med tidlige gaver til investorerne.

Fra morgenstunden af er der grønne tal over hele linjen. I Asien og Europa viser alle store børser grønne tal, mens futures for det amerikanske aktiemarked peger på en positiv åbning. I Danmark er eliteindekset, C25, oppe med 0,6 procent – omkring den højeste kurs nogensinde.

Julestemningen har sænket sig, efter der over weekenden kom overraskende stærke nøgletal fra Kina. De såkaldte PMI-tal viste, at fremgangen i landets vigtige fremstillingssektor er på det stærkeste niveau siden januar 2017 og samtidig er bedre, end økonomer havde regnet med. Tallet landede på 51,8 i november, en lille fremgang fra 51,7 i oktober. Et indeks over 50 indikerer fremgang, mens et indeks under 50 signalerer en nedgang i aktiviteten.

Læs: Fem forhold, der flytter markederne i den kommende uge: Er festen slut på det amerikanske arbejdsmarked?

»Det er på linje med vores forventning om, at vi har set bunden i kinesisk økonomi i denne omgang, og at vi står over for en gradvis bedring over det kommende år. Det vil være positivt for verdensøkonomien, idet Kina trækker en tredjedel af verdens vækst. En vending i Kina viser sig typisk i resten af verden i løbet af en til tre måneder,« skriver Allan von Mehren, Danske Banks chefanalytiker med fokus på Kina, i en kommentar.

De positive data fra Kina kommer, efter at PMI-tal fra Europa og USA på det seneste har peget på en bedring i den globale økonomi. Tidligere på året var der bekymring om, at Tyskland var i recession, og at USA kunne risikere at ende i en recession i 2020. Især industrisektoren har i år været under pres, mens PMI-tallene nu peger på en bedring. I november steg USAs PMI for fremstillingssektoren til det højeste niveau i syv måneder, mens det i euroområdet ramte det højeste i tre måneder.

Kombinationen af bedre nøgletal og håbet om en snarlig løsning på handelskonflikten mellem USA og Kina har den seneste måned hjulpet aktier til at sætte friske rekorder. For det danske C25-indeks betød det også, at november med en stigning på 6 pct. blev den bedste måned siden februar, hvor det i USA blev den bedste måned siden juni.

Julespurten i vente

Historisk set fortsætter aktiefesten i december. Ifølge det amerikanske finansmedie CNBC stiger det toneangivende S&P 500-indeks i 76 procent af årene og giver et afkast på 1,6 procent i gennemsnit.

Det høje humør i julemåneden har affødt begrebet »Santa Rally«, der på dansk bedst kan oversættes til en juleslutspurt. Spurten træder ofte i karakter i årets sidste handelsuger og hjælper med at løfte markederne verden over, i takt med at investorerne skynder sig at indgå årets sidste aktiehandler og generelt er i godt humør.

Sidste år styrede julemanden dog langt uden om finansmarkedet. I efteråret og vinteren 2018 dykkede aktiemarkeder verden over i frygt for, at den amerikanske centralbank var i færd med at stramme pengepolitikken en tand for meget og derved dræbe økonomisk vækst.

Samtidig var der ingen afklaring i handelskrigen mellem USA og Kina, og data begyndte at vise en afmatning i den globale økonomi. Pessimismen kulminerede i december sidste år, da amerikanske aktier havde den værste julemåned siden 1931.

»Sæt dette i forhold til, hvor vi var for 12 måneder siden, og forskellen kunne ikke være tydeligere. Alle aktiemarkeder er meget højere end dengang,« siger Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker hos CMC Markets i London, i en kommentar.

»12 måneder senere er aktier højere, mens det eneste, der er ændret, er, at centralbankerne er vendt på en tallerken, selv om der er tegn på, at økonomien er ved at få det bedre, og der er forsigtig optimisme med hensyn til, at der kan komme en eller anden form for fase-1-handelsaftale mellem USA og Kina,« siger Michael Hewson.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har fra 15. december truet med at pålægge yderligere straftold på en række kinesiske varer, såfremt parterne ikke har nået en aftale inden da.

Læs: Børsbarometer: Donald Trump har tre uger til at redde aktiefesten – ellers lurer voldsomt kursdyk