Aktier: Forsigtigheden overmander alle undtagen Novo

Efter lukkekursrekorder både torsdag og fredag i det toneangivende danske aktieindeks, C20 Cap, starter mandagen med lidt mere forsigtighed blandt investorerne. Indekset falder 0,6 pct. til 938,77, og 19 af 20 aktier går tilbage.

Læs mere
Fold sammen

Det er blandt andet et efterslæb fra den dårlige aktiestemning i USA fredag aften, der smitter af. De amerikanske aktieindeks faldt efter en stærk arbejdsrapport, der indikerede styrke i USA's økonomi, men samtidig lagde op til hurtigere rentestigninger fra centralbanken, hvilket fik investorerne til at sælge aktier.

Herhjemme er Novo Nordisk som altid en vigtig retningspil for aktiemarkedet qua aktiens store vægt, og den starter som den eneste i et plus på 0,1 pct. til 321,30 kr. Det er dog ikke nok til at løfte C20 Cap-indekset.

I weekenden har Novo Nordisk offentliggjort positive data fra et fase 3a-studie med vægttabsmidlet Saxenda. I studiet oplevede 63 pct. af deltagerne et vægtab på mere end 5 pct. ved en kombination af Saxenda, fysisk aktivitet og lavere kalorieindtag. Det var tydeligt, at de patienter havde det bedre end deltagere, der kun fik placebobehandling.

Fredag solgte Novo Nordisk desuden størsteparten af it-selskabet NNIT, som steg 26 pct. på sin første dag på fondsbørsen. Mandag holder aktien lejet, da den ligger 1,9 pct. højere i 160,50 kr.

Noget mere fart er der over RTX-aktien, der stiger 9 pct. til 91 kr. efter en opjustering. Aktien var i forvejen steget med mere end 50 pct. over de seneste tre måneder, men topchef Flemming Hynkemejer kunne glæde ejerne yderligere med meldingen om en pæn opjustering af udsigterne til 2014/15, både hvad gælder omsætning og indtjening.

DSV-aktien har i de seneste seks år skudt en fart på aktiemarkedet, der næsten er til at få transportsyge af, men analytikerne i Morgan Stanley tror på mere. De hæver i hvert fald kursmålet for aktien til 225 kr. fra 172 kr. DSV-aktien starter dog mandag med et fald på 0,8 pct. til 215,40 kr.

Tryg er ved at være nået til vejs ende for denne omgang, hvad gælder kursstigninger, ifølge Goldman Sachs. Den amerikanske investeringsbank har sænket sin anbefaling til "neutral" fra "køb", efter at forsikringsaktien er løftet 21 pct. indtil videre i år. Det tynger aktien, som falder 2,7 pct. til 809,50 kr.

Meldinger i Berlingske om politisk fokus på forsikringsselskabernes indtjening kan også være med til at presse stemningen. Topdanmark og Alm. Brand falder begge med op mod 1 pct.

På regnskabsfronten er der kun to aktuelle danske selskaber mandag. Hartmann blev i 2013 ramt af særlige poster, da selskabet lukkede en fabrik og fyrede direktøren, men æggebakkeproducenten har det bedre i dag og venter for 2014 en omsætningsstigning til mellem 1,6 og 1,7 mia. kr., og at overskudsgraden (EBIT) lander mellem 9 og 10,5 pct. Hartmann-aktien starter dagen 1,5 pct. højere i 2014 kr.

AaB er den anden regnskabsaktie, og her er der lagt op til, at sundhedstilstanden går fra nat til dag sammenlignet med året før. Den nordjyske fodboldklub venter at vende et underskud på 27,1 mio. kr. i 2013 til et plus på mellem 40 og 50 mio. kr. takket være et dansk mesterskab, deltagelse i europæiske turneringer samt salget af spilleren Kasper Kusk. AaB stiger 3,4 pct. til 36,50 øre.

Mandagens nøgletalskalender er, i modsætning til fredag, stort set tom for vigtige nøgletal, men der kan dog komme interessante udmeldinger fra mødet blandt eurozonens finansministre, hvor Grækenlands gældssituation er på dagsordenen. Derudover vil markedet holde øje med mulige påvirkninger fra opstarten af Den Europæiske Centralbanks opkøbsprogram på 60 mia. euro per måned.

/ritzau/FINANS