Aktier: Forsigtig åbning ventes på aktiemarkedet

C20 Cap-indekset satte sin 15. lukkerekord torsdag, da indekset sluttede i niveauet 942,87. Men der er lagt op til en forsigtig fredag formiddag forud for den månedlige status for det amerikanske jobrapport, der offentliggøres kl. 14.30.

Læs mere
Fold sammen

Samtidig viser handlen med futures, at aktierne godt kan starte ugens sidste handelsdag med små stigninger.

Inden de amerikanske tal kommer, vil investorerne på de europæiske børser formentlig være forsigtige med deres positioner, da jobrapporten traditionelt set tillægges stor betydning for vækstbilledet og forventningerne til, hvornår Janet Yellen, USA's centralbankchef, hæver renten.

Børsnoteringen af Novo Nordisk it-selskab, NNIT, kommer til at stjæle en del af billedet fredag, når selskabets aktier for første gang kan handles på fondsbørsen. Novo Nordisk kan bogføre en indtægt på 2,3 mia. kr. fra noteringen af it-selskabet. Aktierne er blevet solgt til 125 kr. per aktie, og Novo Nordisk ventes at sidde tilbage med mellem 25,5 pct. og 31,5 pct. af NNIT efter noteringen.

- Der kommer i hvert fald fokus på et nyt selskab på børsen i form af NNIT. Det er jo noget af det, vi nok vil beskæftige os med her i formiddag, siger Ole Kjær, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

- Alt andet end lige tyder det på en flad til marginalt højere åbning, men med en afventende holdning frem mod den amerikanske arbejdsmarkedsrapporten senere, siger han.

Schouw kom med regnskab før børsens åbning. Og selskabet kom ud med et bedre driftsresultat for 2014 end forventet. Driftsresultatet landede på 708 mio. kr. mod selskabets egne forventninger på 695 mio. kr. Schouw steg torsdag med 4 pct. til 339 kr.

Blandt C20-aktierne gik det allerbedst for Genmab torsdag, der steg 4,9 pct. til 546,50 kr. Det kan ifølge Sydbank meget vel skyldes en giganthandel i USA, hvor medicinalselskabet Abbvie natten til torsdag annoncerede et køb af medicinalselskabet Pharmacyclics.

Der var også nyt fra ingeniørkoncernen FLSmidth, der har indgået to kontrakter med den egyptiske cementproducent Misr Cement Company om at levere udstyr til en cementfabrik i nærheden af den egyptiske by Luxor. FLSmidth oplyste dog ikke, hvor stor en værdi ordren har, men ordren blev modtaget positivt i markedet, og FLSmidth-aktien endte 2,0 pct. højere i kurs 307,70.

Bavarian Nordics investorer fik endnu en god dag, idet biotekaktien steg 16,1 pct. til 332,00 kr. Stigningen kom oven på de mere end 35 pct., Bavarian øgede sin værdi med onsdag, efter at have annonceret en stor partneraftaler med Bristol-Myers Squibb om kræftmidlet Prostvac.

Der var også medvind til Lundbeck, som har fået en positiv nyhed fra Det Europæiske Lægemiddelagentur omkring depressionsmidlet Brintellix. Det Europæiske Lægemiddelagentur har ifølge selskabet udsendt en positiv holdning til at opdatere indlægssedlen for Brintellix med data, der viser antidepressivets effekt på kognitive funktioner. Der er tale om det første antidepressiv i Europa, som vil få effekter på visse kognitive funktioner inkluderet på indlægssedlen. Lundbeck steg kontinuerligt dagen igennem og endte hele 10,0 pct. højere i 145,20 kr.

Derimod blev SAS-aktien sendt ned efter regnskabet for første kvartal, der ellers var bedre end ventet. Men der var en del andre nyheder fra luftfartsbranchen, der prægede torsdagen. Blandt andet annoncerede den strejkeramte konkurrent Norwegian, at selskabets piloter bliver overflyttet til datterselskaber i Norge, Sverige og Danmark. SAS-aktien faldt 5,4 pct. til kurs 13,90.

Rederiet Norden, der onsdag kom med et regnskab med underskud, vendte en negativ kursudvikling i begyndelsen af handelsdagen til et plus på 2,1 pct. ved børsslut, hvor aktien endte i 146,50 kr.

Der kom regnskaber fra et par mindre selskaber, Boconcept og Totalbanken, hvor Boconcept imponerede investorerne med et godt tredje kvartal af regnskabsåret 2014/15, hvor omsætningen og driften viste stor fremgang. Det medførte en opjustering af forventningerne til hele regnskabsåret, og investorerne sendte aktien hele 25,8 pct. op til kurs 83,00.

Totalbanken kom ud af 2014 med et resultat i den øvre ende af bankens egne resultatforventninger målt på basisindtjeningen. Resultatet efter skat steg til 10,4 mio. kr. fra 6 mio. kr. året før. Aktien endte 1,4 pct. højere i 37,50 kr.