Aktier: Fornyet usikkerhed før fransk præsidentvalg

Der er lagt op til en gyser ved første runde af det franske valg, og det kan mærkes på de europæiske aktiemarkeder mandag.

Læs mere
Fold sammen

Frankrigs CAC 40-indeks falder godt 0,5 pct. og ligger i den tunge ende blandt de europæiske aktieindeks. Det britiske FTSE 100-indeks ligger fladt, mens det tyske DAX-indeks ligger 0,2 pct. underdrejet. Samlet set ligger det Europæiske Stoxx 600-indeks 0,1 pct. nede.

Vix-indekset, der måler volatiliteten på markederne, er steget knap 25 pct. siden januar og ligger nu på det højeste niveau siden det amerikanske præsidentvalg i starten af november - hjulpet på vej af usikkerhed forud for vigtige valg i Europa samt faktorer som USA's missilangreb i Syrien og Federal Reserves rentebane.

Volatiliteten drives i vejret af, at kandidaten Jean-Luc Mélenchon fra den yderste franske venstrefløj har taget et hop i meningsmålingerne. Den seneste måling tildeler Mélenchon 18 pct. af stemmerne, mens Emmanuel Macron og Marine Le Pen hver ligger til 24 pct. og den skandaleramte François Fillon spås 17 pct. af stemmerne. Dermed er antallet af vægtige udfordrere til de to pladser i anden valgrunde vokset fra tre til fire.

- Genoplivningen af valgrisikoen i form af Mélenchon hjælper ikke ligefrem det franske rentespænd. Det svækker faktisk momentum, siger Kim Liu, strateg ved ABN Amro Group, ifølge Bloomberg News.

På selskabsfronten er der kraftig medvind til BHP Billiton efter et brev fra de aktivistiske investorer i Elliott Management. Elliott opfordrer BHP til at sælge selskabets olieaktiver i USA fra, samle virksomhedsstrukturen og øge det finansielle afkast. Brevet medvirker til at drive aktien godt 5,4 pct. i vejret på børsen i London.

Værre ser det ud for svenske ICA, der falder 4,3 pct. på børsen efter skuffende salgstal for marts.

/ritzau/FINANS