Aktier: Forårsforelskelse sendte Metso til vejrs

Tirsdag blev endnu en solid dag for de europæiske aktier, der steg over en bred kam dagen igennem, og de største toneangivende indeks tværs over kontinentet noterede sig plusser på mellem 0,04 pct. og 1,0 pct.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Særligt damp på maskinerne var der i Finland, hvor Metso-aktionærerne var på den lyserøde sky, efter at skotske Weir Group har sendt amoriner i luften med et købstilbud. Ifølge den britiske avis The Times vil entreprenørselskabet konstruere et tilbud på op til 30 euro per aktie for Metso, og det sendte aktien på himmelfart.

Metso bekræftede i løbet af dagen, at selskabet har modtaget en henvendelse fra Weir Group, og det gav den i forvejen nærmest euforiske stemning endnu et løft. Metso steg med hele med 19,4 pct. til 28,35 euro på børsen i Helsinki - nok til en suveræn førsteplads i det paneuropæiske Stoxx 600-indeks - mens FLSmidth herhjemme steg med 5,7 pct. til 289 kr., og ligeledes finske Outotec steg med 1,2 pct. til 8,14 euro.

Aktionærerne hos Weir Group selv var dog knap så begejstrede over, at selskabet har udsigt til at skulle punge ud med potentielt 3 mia. pund - eller omkring 27 mia. kr. - for Metso. Det kan give mindre udlodning til dem, og Weir-aktien blev straffet med et fald på 2,2 pct. til 2480 pence.

I Frankrig steg industrikonglomeratet Alstom med 8,1 pct. til 21,43 euro, efter at selskabet har aftalt at frasælge sine dampmotor-aktiviteter til investeringsselskabet Triton for omkring 1 mia. dollar (5,4 mia. kr.).

Knap så godt gik det for det britiske bus- og togselskab Firstgroup, der faldt med 4,7 pct. til 139 pence, efter at Bank of America Merrill Lynch sænkede sin anbefaling af selskabet til "neutral" fra tidligere "køb". Banken ser risiko for, at fjerde kvartal af 2013/14 har været vanskeligt på grund af dårligt vejr og negativ valutapåvirkning.