Aktier: Fokus på potentiel kæmpefusion i medicinalsektoren

De amerikanske aktiemarkeder er kommet fra start med små kursfald på tværs af de tre toneangivende indeks torsdag, men det er en af de mere potente fusioner i medicinalsektoren, der stjæler overskrifterne i torsdagens handel.

Læs mere
Fold sammen

Ifølge en række amerikanske medier har Pfizer, der står bag Viagra-pillen, gjort tilnærmelser til Allergan, der er mest kendt for at producere antirynkemidlet Botox. Og de rygter har Allergan kort inden åbningen bekræftet, hvorfor ingen af de to aktier er i handel fra start.


Allergan slog i marts pjalterne sammen med Actavis og beholdt førstnævntes navn. Og hvis Pfizer får fingrene i Allergan, vil der blive dannet det største medicinalselskab i verden.


Begge medicinalaktier steg markant i formarkedet, men ifølge Bloomberg News er handlen med de to aktier endnu ikke åbnet.


De tre toneangivende indeks i USA, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, falder henholdsvis 0,2 pct, 0,4 pct. og 0,3 pct. efter kort tids handel.


Der bliver i torsdagens handel lagt en dæmper på aktiestemningen efter onsdagens rentemelding fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der tyder på, at den forestående rentestigning kan være en realitet allerede i december og derved tidligere, end markedet hidtil havde estimeret.

- Investorerne genovervejer nu deres position i markedet efter onsdagens Fed-melding. Der blev åbnet for en rentestigning i december, hvilket kan styrke dollar, og det er skidt nyt for internationale investorer, siger Michael James, der er chefhandler hos Wedbush Securities, til Bloomberg News.


Også en række skuffende nøgletal er med til at skabe negativ stemning på markedet. Den amerikanske økonomi voksede med 1,5 pct. i tredje kvartal i forhold til andet kvartal opgjort i annualiserede tal. Det viser en opgørelse af bruttonationalproduktet, BNP, fra de amerikanske myndigheder torsdag eftermiddag. Udviklingen var dermed svagere end ventet, idet konsensus blandt økonomerne ifølge Bloomberg News var en vækst på 1,6 pct.

Det private forbrug viste en vækst på 3,2 pct. i tredje kvartal. Til sammenligning var der blandt økonomerne ventet en forbrugsvækst på 3,3 pct.

Til gengæld var der i løbet af sidste uge færre nytilmeldte ledige end ventet, idet kun 260.00 amerikanere stillede sig op i ledighedskøen. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News var det ventet 265.000 nye ledige.

Før børsåbning blev der offentliggjort regnskaber fra blandt andre Time Warner Cable, Mastercard og Sony.


Den amerikanske kabeltv- og internetleverandør Time Warner Cable (TWC) formåede at overraske positivt med resultaterne for tredje kvartal - potentielt det sidste som et selvstændigt selskab. TWC er nemlig på vej til at blive overtaget af Charter Communications, som venter at lukke handelen inden udgangen af 2015, hvis myndighederne nikker godkendende.

Inden da kan Charter se TWC levere et justeret overskud per aktie på 1,62 dollar i tredje kvartal, hvilket overgik markedets gennemsnitsforventning om 1,55 dollar ifølge Bloomberg News. Aktien stiger 0,9 pct. til 186,93 dollar.


Også kreditkortselskabet Mastercard overraskede positivt, da det leverede et overskud per aktie på 91 cent mod forventningerne om et resultat på 88 cent per aktie ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. Derimod kom indtægterne ind en smule under det ventede, da de landede på 2,53 mia. dollar mod ventet 2,55 mia. dollar. Aktien falder 0,4 pct. til 99,65 dollar.


Den japanske elektronikgigant Sony kom ud af andet kvartal med et driftsoverskud, der lå en smule lavere end ventet. Sony hæver dog forventningerne til salget af Playstations.


Omsætningen landede på 1890 mia. yen, svarende til godt 105,71 mia. kr., hvilket var præcis som ventet ifølge et estimat fra Bloomberg News. Sony-aktien, som udover at være noteret i Japan også handles i USA, falder 2,6 pct. til 28,23 dollar efter ti minutters handel.


Efter amerikansk lukketid er der regnskaber fra blandt andre Linkedin og Starbucks.

Endelig stiger fødevareproducenten Mead Johnson 4,1 pct. til 82,82 dollar, efter at det kinesiske nyhedsbureau Xinhua har rapporteret, at Kina har droppet etbarnspolitikken. Det er nu er tilladt for par at få op til to børn, og det giver medvind til Mead Johnson, der henter en tredjedel af sin omsætning i Kina.