Aktier: Fokus på Mærsk inden vigtige ratetal

De danske aktier går umiddelbart en rolig åbning på fredagen i møde, efter at de amerikanske aktier udviklede sig ganske stabilt efter dansk lukketid torsdag.

Læs mere
Fold sammen

Fredag morgen er der desuden heller ikke de store bølgeskvulp blandt de største asiatiske, så meget peger på mindre udsving fra start på ugens sidste handelsdag.

Generelt er de store udsving på obligationsmarkederne på det seneste fortsat et tema, og fredag ventes de danske statsrenter at fortsætte torsdagens fald fra start. Futures for det tyske DAX-indeks falder dog med 0,3 pct., og det kunne indikere en let negativ start, efter at C20 Cap-indekset torsdag steg med 0,2 pct. til 1007,27.

Ud på eftermiddagen torsdag led det danske eliteindeks dog et knæk, da Den Internationale Valutafond (IMF) udvandrede fra gældsforhandlingerne med Grækenland på grund af "store uenigheder."

Siden har EU-Rådets chef, Donald Tusk, været ude med en løftet pegefinger over for grækerne, som han opfordrer til ikke at gamble med fremtiden og i stedet få forhandlet en aftale med kreditorerne på plads. Og de græske udfordringer vil ligeledes fortsat være et tema omkring fredagens aktiehandel herhjemme.

På selskabssiden vil der igen blive skævet til aktierne i det lyseblå konglomerat A.P. Møller-Mærsk. Konglomeratets aktier har gennem den seneste periode været hårdt ramt af udfordrende markedsbetingelser for containerrederiet Maersk Line, fordi fragtraterne på de største ruter befinder sig på historisk lave niveauer.

Fredag offentliggøres der vanen tro dugfriske tal fra det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne for containerfragt på en række ruter ud af Shanghai. Her vil der blandt andet også være nyt om fragtraterne på de tunge ruter mellem Asien og Europa, der i sidste uge faldt med 17 pct. til 284 dollar per tyvefodscontainer (teu) - det laveste niveau nogensinde.

Den nordiske storbank Nordea har desuden sænket sin anbefaling af Mærsk til "hold" fra "køb", mens kursmålet er blevet skruet ned til 13.500 kr. fra 16.000 kr. Det skriver Bloomberg News.

Mærsks B-aktie endte 1,3 pct. lavere i 12.600 kr. torsdag.

Derudover vil der igen være opmærksomhed omkring forsikringsselskabet Trygs aktie, der endte som torsdagens højdespringer efter en positiv tilkendegivelse fra Danske Markets, der løftede anbefalingen af aktien på grund af efterslæb til de væsentligste konkurrenters aktier.

Tryg-aktien steg med 4,7 pct. til 138,70 kr. torsdag.

Blandt sidepapirerne er fredag en væsentlig dag for interessenter i Auriga, der handles uden retten til det store udbytte på 323 kr., som udbetales efter frasalget af sprøjtemiddelfabrikken Cheminova. Selskabet venter desuden på et senere tidspunkt at kunne udbetale et resterende udbytte på 2-2,5 kr. per aktie som led i sin afvikling.

Det kriseramte rederi Torm har for alvor været i vælten de seneste par dage efter en meddelelse tidligere på ugen om den igangværende rekonstruktion af selskabet. Derfor er den aktie også værd at holde øje med i fredagens handel, efter at den faldt med hele 48,9 pct. onsdag og efterfølgende steg 42,9 pct. torsdag.