Aktier: Fokus på Carlsberg og udsigt til let faldende marked

Der kan komme fokus på Carlsberg i mandagens handel på det danske aktiemarked, efter at konkurrenten Heineken har lavet en mindre nedjustering i forbindelse med regnskabet for første halvår. Der kan være udsigt til fald fra starten af den danske handel.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Det danske aktiemarked kan følge tendensen fra USA, der fredag lukkede med fald over hele linjen, hvor Nasdaq, S&P 500 og Dow Jones tabte mellem 0,3 pct. og 1,5 pct. Mandag morgen peger de amerikanske aktiefutures mellem 0,2 pct. og 0,5 pct. ned. I Asien handles de store indeks også med tab. Den tyske Dax-future ligger med et fald på 0,6 pct.

Fredag lukkede C25 0,1 pct. lavere i 1169,4, mens der eksempelvis var stigninger på 0,4 pct. i Frankfurt og 0,5 pct. i Londons toneangivende indeks ved dansk lukketid.

Carlsberg har fået nyt fra konkurrenten Heineken, der trods stor vækst har sænket forventningerne til overskudsgraden for hele 2018. Ændringen kan primært tilskrives en negativ mikseffekt fra Brasilien, hvor marginen er lavere end gennemsnittet, mens også negative valutaeffekter får betydning for den rapporterede overskudsgrad, forklarer Heineken i regnskabet.

For hele 2018 venter Heineken nu et fald på 0,2 pct.point i driftsmarginen mod en tidligere ventet fremgang på 0,25 pct.point.

Kigger man på toplinjen, var der pæn organisk vækst i alle Heinekens regioner, mens valutaeffekterne har trukket godt ned. Samtidig måtte bryggeriet se en klar negativ vækst i driftsoverskuddet på hovedmarkedet i Vesteuropa, hvor der dog var bedring i andet kvartal på grund af godt vejr, skriver Heineken i regnskabet.

Carlsberg-aktien steg 0,1 pct. til 748,80 kr. fredag.

FLSmidth kan skæve til amerikanske Caterpillar, der offentliggør tal for andet kvartal over middag. Første kvartal gik godt for det amerikanske selskab, der overraskede analytikerne på den ordinære indtjening. Samtidig gjorde en stigende efterspørgsel, at selskabet opjusterede forventningerne til hele året.

FLS-aktien steg fredag 1,1 pc.t til 411,50 kr.

FORTSAT FOKUS PÅ VESTAS

Vindmølleproducenten Vestas kan fortsat få opmærksomhed mandag. Fredag spåede Siemens Gamesa om stigende omkostninger i produktionen, og det var med til at sende Vestas-aktien i bunden af C25 med et fald på 4,5 pct. til 402,80 kr.

Oveni har det store amerikanske forsyningsselskab American Electric Power besluttet sig for at skrotte planerne for det, der skulle have været den største vindpark i USA.

Der er også nyt i hvidvaskssagen, hvor Danske Bank tilbyder frit lejde til den whistleblower, der var med til at afsløre storbankens omfattende hvidvasksskandale i bankens estiske filial. Den pågældende bliver løst fra sin tavshedspligt og vil frit kunne tale med tilsynsmyndighederne i Danmark og Estland, det skriver Jyllands Posten.

Danske Bank-aktien steg fredag 0,3 pct. til 187,80 kr.

AMBUS GODE UGE KAN GIVE OPMÆRKSOMHED

Investorerne vil også holde øje med Ambu, da medicoselskabet sluttede sidste uge med et løft på 19 pct. Selskabet har blandt andet tiltrukket sig investorernes interesse oven på et interview med topchef Lars Marcher i Dagbladet Børsen tirsdag, da han fortalte, at selskabet muligvis kan stå over for en markant fremgang med en tidobling af toplinjen.

Det er i første omgang investeringsbanken JPMorgan, som venter, at Ambu kan tidoble sit salg frem mod 2025 til knap 23 mia. kr. fra næsten 2,4 mia. kr. i seneste regnskabsår.

Ambu-aktien steg fredag 3 pct. til 257,80 kr., og aktien har i 2018 mere end fordoblet sin værdi.

Også A.P. Møller-Mærsk og Norden kan få opmærksomhed, da investeringsbanken ABN Amro har droppet sin dækning af aktierne med anbefaling på henholdsvis "hold" og "køb.

Mærsk B-aktien lukkede fredag med en stigning på 1,2 pct. til 8850 kr., mens Norden vandt 1,2 pct. og sluttede i kurs 119,60 kr.

/ritzau/FINANS