Aktier: Fokus på bankaktierne efter italiensk "nej"

Der kan komme fokus på de danske bankaktier, når fondsbørsen åbner mandag morgen. Efter et rungende "nej" til en reform af den italienske forfatning, som vælgerne var blevet bedt om at tage stilling til søndag.

Der kan komme fokus på de danske bankaktier, når fondsbørsen åbner mandag morgen. Efter et rungende "nej" til en reform af den italienske forfatning, som vælgerne var blevet bedt om at tage stilling til søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADAM BERRY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede fredag klarede de danske bankaktier sig bedre end gennemsnittet i Europa, hvor sektoren faldt med 1,3 pct. samlet i det brede Stoxx 600-indeks, på en dag, hvor C20 Cap faldt med 0,3 pct. til indeks 957,91.

Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, der henholdsvis steg 0,5 pct. til 205 kr., faldt 0,3 pct. til 72,85 kr. og tog et tab på 0,5 pct. til 307,60 kr. fredag, har kunnet se til, mens italienerne afviste den forfatningsreform, der blandt andet skulle føre til en rekapitalisering af den hårdt pressede banksektor i Italien.

Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, venter dog kun en "behersket negativ reaktion på de finansielle markeder mandag morgen".

- Det afspejler både, at valgresultatet var ventet, og at de fleste forventer, at der nu kommer en EU-venlig teknokratregering. Investorerne har allerede i ugerne op til afstemningen taget forskud på det italienske nej ved at sælge italienske aktier og obligationer, så kurserne er faldet, og de italienske obligationsrenter er steget, lyder det fra Sydbanks cheføkonom, inden handlen går i gang mandag.

Mandag morgen falder den tyske Dax-futures med 0,9 pct., mens de amerikanske ditto ligger i fald på op til 0,3 pct.

KONKURRENTNYT TIL NOVO

Ud over bankerne kan Novo Nordisk, der steg med over 5 pct. i sidste uge og sluttede ugen af med et plus på 0,7 pct. til 237,60 kr., kan få endnu mere medvind mandag.

Medicinalkoncernen kan have fået en positiv nyhed, idet konkurrenterne Eli Lilly og Boehringer Ingelheim fremover kan bruge et slagkraftigt argument i markedsføringen af diabetespillen, Jardiance. Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, godkendte således fredag, at pillen reducerer risikoen for hjerte-kar-død hos voksne patienter med type 2 diabetes.

Og for Novo Nordisk kan godkendelsen være godt nyt, da selskabet som det eneste blandt de øvrige medicinalselskaber har vist hjerte-karbeskyttende egenskaber med to af sine diabetesmidler GLP-1-analogerne Victoza og Semaglutid.

Og så har bryggerikoncernen Carlsberg fået løftet sin anbefaling af Deutsche Bank til "hold" fra tidligere "sælg" ifølge Bloomberg News.

Kursmålet hæves til 550 kr. fra førhen 500 kr., men Deutsche Banks kursmål ligger dog stadig under den nuværende kurs, da Carlsberg-aktien fredag lukkede i 580 kr. efter et plus på dagen på 0,1 pct.

Og så får Danske Andelskassers Bank ny bestyrelse mandag på bankens ekstraordinære generalforsamling. I de seneste måneder har en utilfreds aktionærgruppe med Lind Invest i spidsen ikke haft held til at overbevise DAB's bestyrelse og formand Jakob Fastrup om, at der bør sammensættes en ny bestyrelse for DAB, som kan opnå opbakning fra en bred skare af aktionærerne.

I stedet vil bestyrelsen gå efter at få sine otte kandidater valgt ind i bestyrelsen. DAB-aktien faldt med 4,2 pct. fredag til 3,40 kr.