Aktier: Fokus går fra græsk bekymring til øko-opsving

Læs mere
Fold sammen

Grækenlands gældsaftale betyder, at bekymringerne om landet vil forsvinde fra investorernes radarskærm - i hvert fald de næste 3-4 måneder - og der vil komme mere fokus på den fortsatte bedring af økonomien.

Det vurderer Danske Banks chefstrateg Frank Øland. Samtidig mener han, at europæiske og danske aktier vil stige yderligere i takt med, at det bliver stadig tydeligere, at økonomien er ved at få det bedre.

- De positive overraskelser pibler frem. I de seneste par måneder har de økonomiske nøgletal fra Europa været langt bedre end konsensusforventningerne. Og der er flere grunde til, at der nu er ved at komme gang i økonomien, påpeger chefstrategen.

Frank Øland peger på, at lavere oliepriser i slutningen af 2014 har givet et ekstra råderum til forbrugerne og løftet væksten. Samtidig er renterne herhjemme faldet til det laveste niveau nogensinde.

Og både danske og europæiske virksomheders konkurrenceevne er forbedret på grund af svækkelsen af euroen og dermed også danske kroner. Det giver et løft til eksporten. Oven i starter ECB meget snart med deres massive obligationskøb for næsten 450 mia. kr. om måneden, og erfaringerne fra USA og Japan viser, at det giver økonomien et ekstra rygstød.

- Vi venter derfor, at der vil komme flere positive overraskelser fra Europa i de kommende måneder. Det kan godt sende aktierne op med yderligere 5-10 pct. i løbet af forholdsvis kort tid, skriver Frank Øland.

- Skiftet i fokus fra Grækenland til bedring i økonomien betyder også, at de lange renter pludseligt kan komme til at stige hurtigt. Som investor skal man være opmærksom på, at der kan komme betydelige kurstab på for eksempel 30-årige obligationer, hvis renterne stiger med bare en halv eller hel pct., skriver han i analysen.