Aktier: FLSmidth tager ny nedtur i rødt marked

De danske aktier er i modvind sidst på formiddagen fredag og lægger dermed an til at gå på weekend med en samlet negativ uge i bagagen.

C20 Cap-indekset falder med 0,5 pct. til 972,39 - mens eliteindekset sidste fredag sluttede i 978,95.

I toppen trækker biotekselskabet Genmab op uden nogen åbenlys årsag, men det er slet ikke nok til at sikre et samlet plus. Der er nemlig et klart flertal af røde aktier, og i bunden af indekset er der igen modgang til nogle af den seneste tids rigtig hårdt ramte aktier, nemlig FLSmidths og A.P. Møller-Mærsks.

Liggende i baghovedet har investorerne torsdag aftens melding fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der valgte at fastholde sin ledende rente i denne omgang. Den melding gav i første omgang stigninger til de amerikanske aktier, men begejstringen lagde sig forholdsvis hurtigt igen, og så sluttede de store amerikanske indeks tæt på uændret.

Derfor er det ikke så underligt, at det danske marked fredag reagerer let negativt på nyheden. Investorerne har nemlig efterhånden brug for en afklaring fra centralbanken, forklarer Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver hos Nordea.

- Markedet skal fordøje rentemeddelelsen, og det betyder, at usikkerheden og uklarheden vil vare ved, siger Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Helt i bunden af C20 Cap falder ingeniørkoncernen FLSmidth med 2,7 pct. til 232 kr. Selskabet er fortsat hårdt presset af sløje udsigter for mineindustrien, hvor investeringerne er blevet skruet alvorligt og ikke for alvor ventes at vende tilbage før om et par år, hvilket giver noget færre ordrer at slås om for FLSmidth.

Det fortalte koncernen om i et sløjt regnskab for andet kvartal, og lige siden har der været tryk på aktien, der fortsat i stor stil er shortet. Fredag har det amerikanske finanshus Goldman Sachs desuden skåret 50 kr. af kursmålet for FLSmidth, der nu hedder 250 kr. mod tidligere 300 kr. Anbefalingen fastholdes på "neutral," viser data fra Bloomberg News.

For A.P. Møller-Mærsk er hovedbekymringerne fortsat de lave oliepriser, der presser olieforretningen Maersk Oil. Men også det største forretningsben, containerrederiet Maersk Line, lider fortsat under udfordrende markedsvilkår - med historisk lave fragtrater.

I denne uge faldt spotpriserne for containerfragt ud af Asien endnu engang. Ifølge data fra Shanghai Shipping Exchange faldt det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) i denne uge med 7,5 pct. Raterne på de tunge ruter mellem Asien og Europa faldt med 22,4 til 456 dollar per tyvefodscontainer (teu), skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mærsks B-aktie falder med 1 pct. til 10.640 kr.

Medicinalselskabet Novo Nordisk er fortsat i skæret af rampelyset fra diabeteskonferencen i Stockholm i disse dage. Her er den amerikanske rival Eli Lilly og partneren Boehringer Ingelheim de helt store stjerner lige nu efter at have præsenteret opsigtsvækkende hjerte-kar-data med diabetespillen Jardiance.

Pillen har nemlig som det første diabetesmiddel nogensinde vist sig at reducere risikoen for hjerte-kar-død hos diabetespatienter, og det nåede torsdag at sende Eli Lilly-aktien op med 6,6 pct. i USA.

Herhjemme falder Novo Nordisk omvendt med 0,5 pct. til 370 kr.

Carlsberg har fået indledt analysedækning hos den britiske storbank HSBC, der starter med anbefalingen "reducer" og et kursmål på 475 kr. Aktien falder med 1,6 pct. til 513,50 kr.

Helt i toppen af C20 Cap-indekset stiger Genmab med 2,4 pct. til 653,50 kr. uden selskabsspecifikke nyheder som baggrund.

Fredag fragår der desuden et ekstraordinært udbytte på 9 kr. per aktie fra DFDS, der torsdag fik stemt den ekstra udbetaling - og dermed første skud på stammen i sine halvårlige udbytter - igennem på en ekstraordinær generalforsamling, der også vedtog et aktiesplit i forholdet 1:5.

DFDS-aktien falder med 0,7 pct. - eller 8 kr. - til 1123 kr.