Aktier: FLSmidth tager føringen i positivt C20

Det danske eliteindeks, C20 Cap-indekset, kommer mandag fra start med en stigning på 0,4 pct. til 1028,87.

Foto: ERIK REFNER. I toppen af indekset finder man blandt andre ingeniørkoncernen FLSmidth, der stiger 1 pct. til 247,50 kr. efter at råvarepriserne ser ud til at fortsætte deres stabilisering.. Her ses topchef i beton- og minefabrikselskabet FLSmidth, Thomas Schultz.
Læs mere
Fold sammen

I toppen af indekset finder man blandt andre ingeniørkoncernen FLSmidth, der stiger 1 pct. til 247,50 kr. efter at råvarepriserne ser ud til at fortsætte deres stabilisering.

Også Vestas, der juleaftensdag annoncerede en amerikansk ordre på 60 vindmøller til et projekt i Oklahoma, stiger mandag fra start 0,6 pct. til 482 kr.

Den nye Vestasordre har en samlet kapacitet på 198 megawatt (MW), oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Derudover skal Vestas også stå for en serviceaftale.

- Vestas har modtaget en fast og ubetinget ordre i Oklahoma, USA, på 60 styk V117-3.3 MW-møller. Kontrakten inkluderer levering og idriftsættelse af vindmøllerne samt en femårig Active Output Management 4000 serviceaftale, skriver Vestas.

Vestas venter at begynde leveringen af de mange møller i tredje kvartal 2016. Med den nye aftale i hus er den samlede ordreindgang i år til dato på 7726 MW. Ordren kommer i kølvandet på en skotsk aftale på 110 MW, som Vestas informerede markedet om lillejuleaftensdag.

Hen over dagen vil det danske aktiemarked blive dikteret af olieprisen, vurderer seniorstrateg Tine Choi fra Nordea.

- I dag får vi ingen væsentlige nøgletal, og det bliver derfor olieprisen, der vil udstikke retningen. Markederne vil også været præget af den sædvanlige tynde julelikviditet, og af at vi nærmer os årets afslutning, hvilket typisk betyder, at investorerne vil være tilbageholdne med at tage store positioner.

- Bevæger olieprisen sig meget, kan det dog give anledning til lidt ramasjang på aktiemarkedet, da den lave handelsaktivitet betyder, at der ikke skal så meget til at rykke på markederne, skriver hun i en kommentar.

Mandag morgen ved markedets åbning koster en tønde brent-olie 37,54 dollar mod 37,36 dollar onsdag eftermiddag.

Stabiliserede råvarepriser var onsdag en medvirkende årsag til, at de danske investorer endte dagen i strålende humør, og C20 Cap-indekset gik på juleferie med en stigning på 2 pct. til indeksværdi 1024,96.

Mindre positivt ser det ud for investorerne i det overlevelsestruede selskab Atlantic Petroleum.

Selskabet balancerer stadig på randen af en betalingsstandsning, og forhandlingerne med en London-baseret aktør om fremtiden for selskabets oliefelt Orlando i Nordsøen er trukket længere ud end ventet.

Samtidig kæmper selskabet forsat med forhandlinger med selskabets kreditorer om "potentielle løsninger for selskabet."

Det fremgår af en meddelelse fra den 24. december, efter at Atlantic Petroleum ellers udsendte en tilsvarende meddelelse den 17. december, hvor det fremgik, at der var ventet en afklaring i løbet af juleugen.

Selskabet venter nu, at forhandlingerne vil fortsætte hen over nytår og ind i januar.

Få minutter inde i dagens handel stiger aktien dog alligevel med 1,7 pct. til 6,10 kr.

ALK-Abelló, der forsker i allergi og producerer vacciner, meddeler, at partneren Torii har indsendt en registreringsansøgning for tabletvaccinen til behandling af cedertræsallergi i Japan, og dermed kan ALK være på vej mod endnu et middel til markedspladsen uden for Europa.

Det annoncerede selskabet 1. juledag.

- Med registreringsansøgningen i Japan sætter vi yderligere fart på vores strategi om at ændre ALK fra et selskab med fokus på Europa til et selskab med global rækkevidde. Vi ser frem til at følge registreringsprocessen og er overbeviste om, at produktet vil vise sin værdi som en ny behandlingsmulighed for de japanske allergilæger og -patienter, hvis det bliver godkendt, siger Jens Bager, der er administrerende direktør hos ALK-Abelló, i meddelelsen.

Hvis midlet godkendes, vil det blive sendt på markedet i Japan i 2017, oplyser topchefen desuden.

Kort efter markedets åbning falder aktien 0,4 pct. til 844 kr.