Aktier: FLSmidth spurtede op i grønt eliteindeks

Gunstige regnskaber fra svenske kolleger var en del af brændstoffet, der torsdag sendte FLSmidth-aktien til en suveræn førsteplads i det danske C20 Cap-indeks, der generelt avancerede markant med lukkekursrekorder for en håndfuld selskaber og for indekset selv.

Læs mere
Fold sammen

Eliteindekset lukkede torsdag i 1054,7 eller 1,3 pct. højere i ugens tredje lukkerekord, ikke mindst som reaktion på, at det græske parlament onsdag aften stemte for de reformforslag, der skal bane vejen for yderligere lån til landet og dermed hjælpe det væk fra den økonomiske afgrund og i øvrigt hindre, at der slås skår i eurozonen.


- Nu fik vi afstemningen i gennem i Grækenland sent i går aftes, og det var noget af det, vi sad og ventede på. Og selv om der ikke var meget overraskende i det, så har det være med til at give lidt yderligere løft til markedet. Og så fik vi ECB-mødet, hvor ECB faktisk øgede støtteprogrammet til de græske banker, og det er også til den positive side, konstaterer afdelingschef for aktiehandel i Sydbank, Ole Kjær Jensen.


Tilsagnet om yderligere likviditetsstøtte til det kriseramte græske banksystem kom på pressemødet efter Den Europæiske Centralbanks pengepolitiske møde torsdag eftermiddag.

Øverst herhjemme sluttede FLSmidth-aktien efter en markant spurt først på eftermiddagen. Aktien lukkede med en stigning på 5,6 pct. til 331,20 kr., og Ole Kjær Jensen ser fire mulige grunde til den heftige kursudvikling.

- Det er muligvis en kombination af, at aktien har underperformet, at selskabet har fået nogle ordrer i hus, at der foregår lidt "shortcovering" samt det gode regnskab fra Atlas Copco, siger Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.


Atlas Copco, der blandt andet producerer udstyr til og servicerer det globale minemarked ligesom danske FLSmidth, steg torsdag 10,2 pct., efter at have fremlagt et fint regnskab.


FLSmidth selv har desuden fået nogle nye ordrer de seneste dage: en til Pakistan sent fredag og en i USA onsdag.


- Aktien har underperformet de seneste dage, ikke mindst set i lyset af, at selskabet har fået de to ordrer i hus, forklarer Ole Kjær Jensen.


Data for aktiehandel viser, at det primært er udenlandske investorer, der stod bag stigningen i FLSmidth-aktien torsdag.

Genmab-aktien var også med i toppen med en stigning på 2,8 pct. til rekordniveauet 669 kr. Torsdag morgen skrev Financial Times, at investorerne har fået fornyet appetit på den amerikanske medicinalindustri, hvor aktierne i bioteknologiske virksomheder nåede et rekordhøjt niveau denne måned. Flere investorer satser stort på biotekselskaber, som er tæt på teknologiske gennembrud, hvilket fik Nasdaq Biotech-indekset til at stige med hele 30 pct. onsdag eftermiddag.


Mærsk-aktierne, der på det seneste har fået nogen analytikeropmærksomhed - også af den positive slags - sluttede med en stigning på 2,7 pct. til 12.080 kr. for A-aktien.

Onsdag løftede Jyske Bank anbefalingen af aktien til "køb" blandt andet i forventning om vending i containerrateudviklingen forårsaget af bedre balance mellem udbud af transportkapacitet og efterspørgslen, efter at nogle af Maersk Lines konkurrenter er begyndt at aflyse sejladser. Yderligere blev aktierne torsdag føjet til "conviction buy"-listen hos Goldman Sachs, som godt nok sænker sit kursmål 400 kr., men stadig sætter det til 16.100 kr. og altså langt over dagskursen.


Nordens største bankkoncern, Nordea, præsenterede torsdag sit kvartalsregnskab, der bød på større indtjening end ventet. Især bankens rente- og gebyrindtægter viste gode takter, og nedskrivningerne var overraskende lave. Det gav alt i alt et nettooverskud på 952 mio. euro i kvartalet, hvor analytikerne havde ventet 906 mio. euro ifølge Ritzau Estimates.


- I andet kvartal ser vi igen et resultat, der er bedre end ventet - men denne gang overrasker fokusposterne positivt. Det er gebyrerne, nettorenteindtægterne, nedskrivningerne og omkostningerne. Samlet set er det et stærkt resultat fra Nordea, siger aktieanalytiker Jesper Christensen fra Alm. Brand Markets til Ritzau Finans.

Aktien mistede dog alligevel pusten efter en god start og sluttede tæt på bunden af eliteindekset med et fald på 0,2 pct. til 88,55 kr.


ISS kom under analysedækning hos Deutsche Bank, der indleder med anbefalingen "køb" og kursmålet 254 kr., skrev Bloomberg News. Service-aktien sluttede torsdagen 1,9 pct. højere i rekordhøje 241,90 kr.


TDC kravlede over dagen tættere og tættere mod toppen efter en lidt sløv start på dagen, da regnskabet fra teleselskabet 3 viste god kundetilgang hos den mindste spiller på det danske mobilmarked. 3 havde en nettotilgang på 21.000 kunder i andet kvartal men meldte samtidig om fortsat hård konkurrence og prispres. Udviklingen i 3 er godt nok negativ, men ikke videre overraskende, udtaler chefaktierådgiver i Nordea, Torben Høyer, og TDC kom gennem dagen med et kursløft på 1,9 pct. til 53,25 kr.


Novozymes lukkede med et plus på 0,7 pct. til 351,80 kr., som er rekord for aktien. Novozymes fik sænket sin anbefaling hos Bank of America til "neutral" fra tidligere "køb", fremgår det af data fra Bloomberg.

Enzymkollegaen Chr. Hansen fik derimod sin "neutral" anbefaling bekræftet hos Credit Suisse, trods rekordhøje priser på aktien. Credit Suisse hæver kursmålet til 380 kr., og aktien steg 1,0 pct. til rekordprisen 374,80 kr.


Også den tunge Novo-aktie satte kursrekord med en stigning på 1,0 pct. til 402,40 kr., og det samme gjorde DSV med en stigning på 0,6 pct. til 236,90 kr.


/ritzau/FINANS