Aktier: FLSmidth skraber bunden i stigende marked

En negativ anbefaling af en finsk konkurrent smitter tirsdag af på FLSmidth-aktien, der skraber bunden i et C20-indeks, der ellers har udviklet sig positivt i løbet af formiddagen.

Kursen på FLSmidth-aktien er tirsdag middag faldet 1,3 pct. til 276,20 kr., mens C20 Cap-indekset ligger i 812,56 eller 0,6 pct. højere en lukkeniveauet mandag aften.

Indekset lagde ud med nervøse udsving omkring nulpunktet presset af faldende oliepriser. Men efterfølgende har det fulgt de europæiske markeder i plus.

- Det svinger jo ekstremt meget - for eksempel i det tyske DAX-indeks. Men det stiger pænt nu trods fortsat fald i olieprisen. Måske på baggrund af pæne regnskaber fra nogle britiske detailselskaber og i spekulation om, at nu kommer der snart nye stimuli fra Den Europæiske Centralbank, vurderer afdelingschef for aktiehandlen i Sydbank, Ole Kjær Jensen.

- Og man kan måske heller ikke blive ved med at forholde sig til en fortsat lav oliepris, supplerer han.

Det er den finske ingeniørkoncern Metso, der konkurrerer med FLSmidth om leverancer til det globale minemarked, der rammes af en nedjustering af anbefalingen fra Bank og America - Merrill Lynch til "outperform" fra "neutral". I Helsinki falder den finske aktie 1,3 pct.

- Men FLSmidth-aktien steg jo også pænt i går efter meddelelsen om salget af Cembrit, så faldet i dag kan også være et resultat af, at nogle lige "tager stikket hjem". Råvarepriserne har det jo fortsat skidt. Det er måske en kombination, antager Ole Kjær Jensen i en kommentar til stigningen i FLSmidth-aktien.

I bunden af C20-indekset har FLSmidth selskab af Novozymes, der var mandagens kurstopscorer i indekset. Tirsdag middag er aktien faldet 1,2 pct. til 267,60 kr.

Enzymselskabet kan få svært ved at fastholde sin langsigtede målsætning om en årlig organisk vækst på 10 pct., mener analytikerne i det norske finanshus DNB, som regner med at Novozymes i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for fjerde kvartal 20. januar vil udsætte vækstmålet for 2015.

DNB løfter kursmålet fra 220 kr. til 250 kr., men fastholder samtidig anbefalingen "sælg".

Mandag fik enzymaktien medvind fra Bank of America - Merrill Lynch, der indledte dækningen af aktien med anbefalingen "køb". Tirsdag er stemningen dog vendt lidt, så aktien falder 0,6 pct. til 269 kr.

Omvendt løftes ISS-aktien 1,6 pct. til 180,40 kr. i toppen af indekset.

ISS-aktien er for billig i forhold til sammenlignelige aktier, konkluderer Handelsbankens aktieanalytikere, der indleder dækning af det danske rengørings- og serviceselskab med en købsanbefaling og kursmålet 225 kr.

Midt i indekset ligger Chr. Hansen med et løft på 0,2 pct. til 271,40 kr. Ingrediensvirksomheden får sit kursmål løftet hos Jyske Bank, der nu ser en pris på 290 kr. mod tidligere 245 kr. Anbefalingen lyder uændret på "reducer", fremgår det af data fra Bloomberg News.

Uden for C20-indekset falder Veloxis 13,2 pct. til 1,05 kr., efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder har holdt fast i sin holdning til Veloxis' potentielle lægemiddel Envarsus XR. Ifølge FDA må Veloxis vente til 2016 med at få produktet godkendt, da et andet produkt, Astagraf XL, har eneret.

Til gengæld lader SAS til at nyde godt af de lavere brændstofpriser forårsaget af olieprisfaldet. For anden dag i træk stiger aktien med mere end 5 pct., nemlig med 8,3 pct., så den nu koster 14,40 kr. på børsen i København.