Aktier: FLSmidth og Vestas trækker fra i positivt marked

Anført af FLSmidth og Vestas ligger det danske C20 Cap-indeks mandag i et pænt plus i et marked, hvor udsigten til en udskudt renteforhøjelse i USA bliver tolket positivt blandt investorerne.

Omkring 11.20-tiden stiger det danske eliteindeks 1,5 pct. til 965,89 med plus til alle 20 aktier. Dermed tager markedet en smule revanche fra fredag, hvor en svag arbejdsmarkedsrapport fra USA sendte aktierne ned.

Stemningen vendte dog efter børslukketid med fremgang i Europa og USA, og mandag er det gode humør fortsat i Asien, hvilket smitter af på humøret i Danmark.

- Vi havde en lidt overraskende reaktion i fredags oven på en svag arbejdsmarkedsrapport fra USA, hvor markedet vendte helt rundt og endte i plus, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

- Men det, markedet skønner, er nok, at vi kan være på vej mod færre og måske senere renteforhøjelser fra Fed (den amerikanske centralbank, red.), og at vi nok også kan få yderligere stimulanser fra Kina. Og det tolker markedet altså positivt, siger han til Ritzau Finans.

Hvis man ser på de enkelte selskaber, er der stor medvind til ingeniørkoncernen FLSmidth, som igennem den seneste periode har været under hårdt pres. Aktien nåede i sidste uge det laveste niveau i seks år, men siden har den haft et mindre comeback, og det fortsætter mandag, hvor aktien stiger 3,5 pct. til 242,90 kr.

- Hvis man går lidt op i helikopterperspektivet, så har materialer og råvarer haft nogle gode dage, og det kører videre til Europa i dag, og så har der været gode stigninger i en række emerging markets-lande, og jeg tror mest, at det er det, som vi kan læse i forhold til FLSmidth, siger Martin Munk.

I en helt anden branche har den tyske Vestas-konkurrent Nordex i weekenden købt spanske Accionas vindmølleaktiviteter, hvilket skaber en konkurrent mindre for det danske selskab.

Hos Jyske Bank vurderer man dog ikke, at handlen til 785 mio. euro kommer til at rykke det helt store i sektoren.

- Vi mener ikke, at det kommer til at betyde så meget for Vestas. Vi får en spiller, som går ind og bliver top fem, men vi mener ikke, at det kommer til at ændre så meget for Vestas, og det ændrer ikke vores syn på aktien, siger Martin Munk fra Jyske Bank, der har en købsanbefaling på Vestas-aktien.

Blandt de mindre selskaber på Københavns Fondsbørs er Bang & Olufsen tilsyneladende ved et uheld kommet til at afsløre et nyt produkt, som egentlig først skulle have været fremvist tirsdag.

Ifølge Berlingske Business, der nåede at få fingrene i en produktpræsentation på B&O's hjemmeside, er det nye våben en højttaler ved navn Beolab 90, som kommer til at koste mere end 500.000 kr. per sæt.

Investorerne lader dog ikke til at juble over produktet endnu. B&O-aktien falder 1 pct. til 47,50 kr.

Derimod er der fremgang til Mols-Linien, der efter børsens lukketid fredag annoncerede, at det har bestilt en ny hurtigfærge, som skal fragte biler og passagerer mellem Aarhus og Odden samt mellem Ebeltoft og Odden fra 2017. Færgen bliver bygget af et australsk værft og herefter lejet af Mols-Linien i en 12-årig periode.

Mols-Linien-aktien stiger 1,1 pct. til 47 kr. efter ellers at være åbnet i minus.