Aktier: FLSmidth og TDC til tops i stille sommermarked

De danske aktier danser omkring nullet fredag ved middagstid, hvor TDC og FLSmidth skiller sig positivt ud i toppen af eliteindekset.

Foto: Nasdaq Copenhagen. C20 Cap-indekset er stort set uændret med en lille stigning på knap 0,1 pct. til 1026,80 omkring klokken 11.30. (Foto: Nasdaq Copenhagen/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

I morgenens handel var retningen sydpå for de danske aktier, men i løbet af formiddagen er det indledende lille fald udvisket.

C20 Cap-indekset er stort set uændret med en lille stigning på knap 0,1 pct. til 1026,80 omkring klokken 11.30. Torsdag sluttede indekset med et marginalt fald på 0,04 pct. til indeks 1025,82 med regnskabsaktuelle Danske Bank i en fremtrædende rolle. Sidste fredag holdt indekset weekend på indeks 1010,61.

Der er generelt ikke de store udsving i aktiekurserne fredag, og det kan skyldes, at sommerferiestemningen for alvor har lagt sig over aktiemarkederne i uge 29, hvor det er højsæson for ferie i Danmark.

»Det betyder, at der er mange normale markedsdeltagere, der ikke er til stede og ikke er aktive i markedet. Det kan betyde, at der stort set er status quo, men hvis der kommer en interesse for et eller andet, så er markedet rimeligt nemt at flytte lige nu. Det har vi dog ikke set indtil videre,« siger Kim Sejdelin Christensen, aktiehandler i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Telesektoren klarer sig godt i Europa, og det smitter af på TDC-aktien, der med en stigning på 2,1 pct. til 35,77 kr. ligger helt i toppen af det danske eliteindeks.

Også FLSmidth har en god dag på den københavnske fondsbørs, hvor aktien går frem med 0,9 pct. til 267,90 kr. Ingeniørkoncernens finske konkurrent Metso gjorde torsdag status for andet kvartal, og den seneste uge har budt på flere nyheder fra selskabets "peers". FLSmidth er nu steget otte af de seneste ti handelsdage.

»Der har været positive meldinger fra peer-gruppen. Eksempelvis talte Metso i går om tegn på en stabilisering i markedet. Det har sparket til aktien, og den har klaret sig rigtigt godt i denne uge,« siger Kim Sejdelin Christensen.

Danske Bank er for torsdagens regnskab blevet honoreret med nogle anbefalinger og kursmålsjusteringer. Franske Exane nedjusterer kursmålet til 180 kr. fra 190 kr., Arctic Securities nedjusterer sit kursmål til 196 kr. fra 210 kr. og nedgraderer samtidig anbefalingen til "hold" fra "køb", mens JPMorgan går den modsatte vej og opjusterer sit kursmål til 212 kr. fra 208 kr.

Danske Bank falder 0,8 pct. fredag til 178,90 kr.

Vestas får senere fredag konkurrentnyt fra den amerikanske industrikæmpe General Electric, hvis division for vedvarende energi konkurrerer mod Vestas? vindmølleproduktion. GE-regnskabet kommer før amerikansk børstid.

Vestas stiger 0,4 pct. til 458,50 kr.

Pandora-aktien stiger også 0,3 pct. til 894 kr. fredag, og ifølge Jyske Banks aktiehandler kan det blandt andet tilskrives ugens vigende sølvpriser.

»Pandora kommer lidt igen. Sølvpriserne har så været vigende de sidste par døgn, og det hjælper aktien igen. Inputomkostningerne er relativt høje hos Pandora, og det rammer rimeligt mærkbart, når sølvpriserne stiger,« siger aktiehandleren.

Udenfor C20 har Brdr. Hartmann fået konkurrentnyt fra den finske emballageproducent Huhtamäki, der leverede regnskab. Aktien stiger 0,8 pct. til 270 kr.

Huhtamäki har løftet både omsætning og indtjening i andet kvartal, hvor der har været gode takter i USA og Europa. Selskabet, der blandt andet sælger emballage inden for pap, plastik og papir, løftede salget til 742 mio. euro, hvilket var en fremgang fra 714 mio. euro i andet kvartal 2015. Det var samtidig en spids under det forventede, da aktieanalytikere adspurgt af Bloomberg havde ventet en omsætning på 755 mio. euro.

Det højere salg løftede indtjeningen, hvor driftsoverskuddet før skat og renter steg med omkring 8 mio. euro til 77,8 mio. euro, hvilket til gengæld var lidt højere end forventet.

Össur har torsdag aften fremlagt kvartalsregnskab, der viser fremgang i omsætningen til 139 mio. dollar fra 127 mio. dollar i samme periode sidste år, men en reduktion i driftsoverskuddet til 25 mio. dollar fra 27 mio. dollar. Den islandske hjælpemiddelproducent fastholder sine forventninger. Aktien stiger 0,6 pct. til 26,15 kr.

Brøndby, der torsdag aften knebent spillede sig videre til tredje kvalifikationsrunde i Europa League med en sejr i straffesparkskonkurrence over skotske Hibermian, steg 11 pct. torsdag til 91 øre. Fredag falder aktien 3,3 pct.til 88 øre.