Aktier: FLSmidth hårdest ramt i presset marked

De danske aktier sluttede ugen i rødt, og dermed gik investorerne på weekend med bøjet nakke og konstateringen om, at markedet sluttede ugen lavere, end det begyndte den.

Det gjorde det under påvirkning af torsdag aftens længe imødesete rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve. C20 Cap-indekset sluttede fredagen 0,8 pct. lavere i 968,65 - og endte dermed 1,1 pct. lavere end sidste fredag, hvor eliteindekset lukkede i 978,95.

I toppen trak GN Store Nord og Genmab op uden nogen åbenlyse årsager, men det var slet ikke nok til at sikre et samlet plus. Der var nemlig et klart flertal af røde aktier, og i bunden af indekset var der igen modgang til nogle af den seneste tids rigtig hårdt ramte aktier, nemlig dem i FLSmidth og A.P. Møller-Mærsk.

Liggende i baghovedet har investorerne torsdag aftens melding fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der valgte at fastholde sin ledende rente i denne omgang.

Mere vægt havde centralbankchef Janet Yellens efterfølgende kommentarer om bekymring vedrørende Kina dog, og det ramte de europæiske aktier fredag.

- Aktiemarkedernes reaktion er, at man er kommet lidt i tvivl efter meldingerne om særligt bekymringer om Kina. Investorerne ser bagsiden af mønten og vurderer, at det er bekymrende, at Yellen ikke er fast i kødet omkring det første renteløft allerede nu, siger Kim Sejdelin, der er aktiehandler hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

- Man har tidligere set, at en fastholdelse af et lavt renteniveau har været benzin til aktiemarkedet, men det er blevet vendt om og gjort til en bekymring nu, fortsætter han.

Helt i bunden af C20 Cap faldt ingeniørkoncernen FLSmidth med 3,8 pct. til 229,50 kr. Selskabet er fortsat hårdt presset af sløje udsigter for mineindustrien, hvor investeringerne er blevet skruet alvorligt ned og ikke for alvor ventes at vende tilbage før om et par år, hvilket giver markant færre ordrer at slås om for FLSmidth.

Det fortalte koncernen om i et sløjt regnskab for andet kvartal, og lige siden har der været tryk på aktien, der fortsat i stor stil er shortet. Fredag skar det amerikanske finanshus Goldman Sachs desuden 50 kr. af kursmålet for FLSmidth, der nu hedder 250 kr. mod tidligere 300 kr. Anbefalingen er fastholdt på "neutral.

For A.P. Møller-Mærsk er hovedbekymringerne fortsat de lave oliepriser, der presser olieforretningen Maersk Oil. Men også det største forretningsben, containerrederiet Maersk Line, lider endnu under udfordrende markedsvilkår - med historisk lave fragtrater.

I uge 38 faldt spotpriserne for containerfragt ud af Asien endnu engang. Ifølge data fra Shanghai Shipping Exchange faldt det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) i denne uge med 7,5 pct. Raterne på de tunge ruter mellem Asien og Europa faldt med 22,4 til 456 dollar per tyvefodscontainer (teu), skriver nyhedsbureauet Reuters.

Investorerne kunne desuden læse nyheden om, at Maersk Tankers har bestilt 9 ny produkttankskibe for 300 mio. dollar hos Samsung Heavy Industries.

Mærsks B-aktie faldt med 1,5 pct. til 10.590 kr.

Medicinalselskabet Novo Nordisk var fortsat i skæret af rampelyset fra diabeteskonferencen i Stockholm. Her var den amerikanske rival Eli Lilly og partneren Boehringer Ingelheim de helt store stjerner fredag efter præsentationen af opsigtsvækkende hjerte-kar-data med diabetespillen Jardiance.

Pillen har nemlig som det første diabetesmiddel nogensinde vist sig at reducere risikoen for hjerte-kar-død hos diabetespatienter, og det sendte torsdag Eli Lilly-aktien op med 6,6 pct. i USA. Fredag ved dansk lukketid fortsatte aktien en smule op.

Herhjemme faldt Novo Nordisk omvendt med 1,2 pct. til 367,50 kr.

Carlsberg fik indledt analysedækning hos den britiske storbank HSBC, der er startet med anbefalingen "reducer" og et kursmål på 475 kr. Aktien faldt med 2,2 pct. til 510,50 kr.

Helt i toppen af C20 Cap-indekset steg GN Store Nord med 2,2 pct. til 118,70 kr. uden selskabsspecifikke nyheder som baggrund. Genmab steg med 1,3 pct. til 646,50 kr. - ligeledes uden nogen åbenlys forklaring.

William Demant Holding endte 0,7 pct. højere i 562 kr., efter at de franske myndigheder gav grønt lys til overtagelsen af størstedelen af forhandlerkæden Audika. William Demant vil nu fremsætte et pligtmæssigt købstilbud på de resterende aktier i selskabet.

Fredag fragik der desuden et ekstraordinært udbytte på 9 kr. per aktie fra DFDS, der torsdag fik stemt den ekstra udbetaling - og dermed første skud på stammen i sine halvårlige udbytter - igennem på en ekstraordinær generalforsamling, der også vedtog et aktiesplit i forholdet 1:5.

DFDS-aktien faldt med 0,1 pct. - eller 1 kr. - til 1130 kr.