Aktier: FLSmidth fortsatte frem i forårslunt C20 Cap

Den danske ingeniørkoncern FLSmidth toppede for anden handelsdag på stribe det danske C20 Cap-indeks, og sammen med pæne stigninger i begge Mærsk-aktier var det med til at løfte eliteindekset, hvor forårsstemningen så småt atter er ved at indfinde sig.

Da handlen stoppede på fondsbørsen mandag, var C20 Cap-indekset således steget 1,1 pct. til 1007,35. Hele 17 ud af indeksets 20 aktier sluttede i grønt på ugens første handelsdag, og det var desuden tredje dag på stribe med plusser blandt de danske eliteaktier.

FLSmidth-aktien fortsatte til vejrs oven på fredagens regnskab, hvor ingeniørkoncernen overraskede analytikerne markant med en mindre end ventet tilbagegang i omsætning og ordreindgang, mens indtjeningen fik et større end ventet løft.

Mandag annoncerede FLSmidth to ordrer til en samlet værdi af knap 300 mio. kr. Desuden løftede Danske Bank anbefalingen af FLS-aktien til "hold" fra "sælg". Summen af det hele gav anledning til et løft på 4,1 pct. til 306,90 kr. og kom oveni fredagens stigning på 8,8 pct.

- FLSmidth leverer stærkt igen i dag, hvor de annoncerer to ordrer, men samtidig kan man se, at mineaktierne generelt ligger pænt, hvis man kigger rundt i Europa og USA, og det plejer FLSmidth at kunne profitere af, siger Michael Borre, chefaktieanalytiker i Nordea, til Ritzau Finans.

Trods fredagens og mandagens pæne stigninger er der dog stadigvæk kilometerlang afstand op til FLSmidths kursrekord, som blev sat tilbage i juni 2008, hvor man skulle betale 589 kr. for en aktie.

Blandt de øvrige selskaber var der store stigninger i begge Mærsk-aktier forud for regnskabet fra det danske konglomerat, der lander onsdag morgen.

Mærsk B-aktien steg mandag 3,4 pct. til 13.740 kr., mens A-aktien lukkede 3,1 pct. højere i 13.240 kr., hvilket sendte aktierne op på anden- og tredjepladsen i C20 Cap-indekset.

Der var ikke nogen direkte forklaringen til stigningerne, men ifølge Bloomberg News skulle det sydkoreanske skibsværft Daewoo og Mærsk være tæt på at færdiggøre en kontrakt på bygning af 11 skibe med en kapacitet på 20.000 teu (tyvefodscontainere).

Tæt på toppen lå også Carlsberg, der fra morgenstunden tirsdag kommer med regnskab for årets første tre måneder, der dog er det klart mindste kvartal for den danske bryggerikoncern.

Forud for regnskabet har det amerikanske finanshus JPMorgan løftet kursmålet for Carlsberg til 530 kr. fra 425 kr., mens norske ABG Sundal Collier løftede kursmålet til 650 kr. fra 530 kr. Carlsberg-aktien steg 2,7 pct. til 638 kr.

I positivt terræn fandt man også Pandora-aktien, der forud for tirsdagens regnskab, hvor en opjustering ifølge flere analytikere kan komme i spil, steg 1,7 pct. til 705 kr.

Uden for C20 Cap-indekset var der mandag en mindre håndfuld regnskaber fra en række af fondsbørsens sidepapirer. Mest iøjnefaldende var regnskabet fra Jutlander Bank, der havde en mindre opjustering med i resultatopgørelsen for de tre første måneder af 2015.

Jutlander Bank leverede dog også et pænt løft til bundlinjen i første kvartal, da resultatet blev løftet med 44,5 pct. til 71,9 mio. kr. En del af det kan dog tilskrives, at banken har overtaget 7000 kunder fra Østjydsk Bank per 1. januar.

Jutlander Bank venter nu en primær indtjening på 275-300 mio. kr. for hele året mod tidligere 250-275 mio. kr. Det gav anledning til et løft på 4,4 pct. til 178,50 kr.

Totalbanken kunne også melde om fremgang på flere poster trukket af pæn fremgang i gebyrindtægterne og positive kursreguleringer. På den baggrund venter banken nu at lande i den øvre del af intervallet af bankens tidligere udmeldte forventninger om en basisindtjening på 30-34 mio. kr. i 2015.

Totalbankens aktie lukkede mandag 4,6 pct. højere i 42,90 kr.