Aktier: FLSmidth endte nederst på råvaredomineret dag

Kraftige prisfald på en række råvarer satte sit præg på aktiemarkederne onsdag, og herhjemme gav det anledning til fald i såvel FLSmidth som de to Mærsk-aktier. Til gengæld var Carlsberg, ISS og William Demant i fin form. Men det samlede C20 Cap-indeks endte 1,3 pct. lavere i 808,6.

Midt på dagen dryssede et par nyheder fra USA desuden malurt i bægeret og gav yderligere næring til den sure stemning på markedet.

- JPMorgans regnskab skuffede, og det samme gjorde de amerikanske detailsalg, og det fik den negative stemning tilbage i markedet, konstaterer Mads Zink, chef for aktiehandel i Danske Bank, over for Ritzau Finans.

FLSmidth endte nederst i C20 Cap-indekset med et fald på 4,4 pct. til 264,20 kr. De internationale råvaremarkeder oplevede en generelt vigende tendens i prissætningen.

Det ramte bredt i råvarepriserne, hvor blandt andet kobber onsdag blev sendt ned til det laveste niveau i mere end seks år. Også priserne på råstoffer som zink og sølv dykkede.

- Der er ingen tvivl om, at det er rigtigt skidt nyt for FLS . Det seneste stykke tid har mineindustrien været det segment, hvor FLS har nydt den største fremgang, siger senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Også de to Mærsk-aktier blev ramt. B-aktien faldt 2,5 pct. til kurs 12.390, mens A-aktien dykkede 2,5 pct. til 11.960 kr.

Dagen igennem lå Carlsberg blandt de øverste i eliteindekset. Aktien har ellers også har været ramt af den faldende oliepris, der påvirker den russiske valuta, rublen, og dermed Carlsbergs indtjening på det vigtige russiske marked. Men onsdag var det helt anderledes positive toner, der omgærdede bryggeriet.

Finanshuset Barclays løftede sin anbefaling af aktien til "overvægt" fra den neutrale anbefaling "ligevægt", rapporterer Bloomberg News. Samtidig støttede det aktien, at EU ifølge Wall Street Journal har overvejelser om at lempe sanktionerne mod Rusland.

EU kunne lempe på unionens sanktioner mod Rusland og vende tilbage til et bedre udenrigspolitisk forhold, hvis regeringen i Moskva aktivt bidrager til at gøre en ende på konflikten i Ukraine. Det fremgår ifølge avisen af et diskussionsdokument fra EU, der dog understreger, at det ikke er muligt at vende tilbage til business-as-usual med Rusland.

Carlsberg-aktien steg 0,6 pct. til 480,30 kr.

William Demant steg 0,7 pct. til kurs 477,10. Høreapparatselskabets aktionærer kunne læse positive nyheder fra finanshuset Sanford C. Bernstein, der i en analyse kunne fortælle, at det amerikanske marked for høreapparater voksede med 10 pct. i december sidste år - og set over hele året voksede markedet med 4 pct. Dermed fortsætter væksten i USA, hvor markedet for høreapparater steg med 5 pct. i 2013 og 3 pct. i 2012.

Øverst i C20 Cap-indekset endte ISS, der steg 1,6 pct. til 185,50 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

Omtumlede Bang & Olufsen skal ikke forvente at blive solgt, som det ser ud nu. Det var, hvad en håndfuld analytikere vurderede over for Dagbladet Børsen onsdag morgen.

- Jeg tror ikke, at det er realistisk. Hvis selskabet var så attraktivt, var det nok sket. B&O har en markedsværdi på blot 1,5 mia. kr., så det har længe været billigt at købe sig ind i virksomheden, udtaler Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank, til avisen.

B&O faldt 5,3 pct. til 32,00 kr.

Nordjyske Bank offentliggjorde sit formelle købstilbud på Nørresundby Bank, og Nørresundby Bank anbefalede sine aktionærer at tage imod. Spar Nord trak herefter sit konkurrerende tilbud på Nørresundby Bank tilbage og meddelte banken ville tjene cirka 240 mio. kr. ved et salg af sin ejerandel i Nørresundby Bank.

Nordjyske Bank-aktien endte 1,5 pct. lavere, mens Nørresundby-aktien steg 1,3 pct. til kurs 406,00. Spar Nord faldt 1,7 pct. til kurs 58,00.

Sanistål solgte sin bilindretningsafdeling til svenske Lifco. Ifølge en meddelelse på Lifcos hjemmeside gør opkøbet af Saniståls division, der producerer interiør til servicebiler, Lifco til den førende spiller på området i Danmark.

Der blev ikke oplyst nogen købssum for handlen.

Sanistål-aktien blev overhovedet ikke handlet onsdag.