Aktier: FLSmidth blæste investorerne omkuld

Den danske ingeniørkoncern FLSmidth overraskede de fleste med selskabets regnskab for første kvartal, og det sendte aktien op i de højeste luftlag på et dansk aktiemarked, der med hjælp fra en stærk amerikansk jobrapport endte i et pænt plus på ugens sidste handelsdag.

Foto: Christian Liliendahl. Topchef Thomas Schulz og FLSmidth formåede at feje bekymringerne af bordet ved både at overraske på omsætning, ordreindgang og indtjening, og da en stor portion af selskabets aktier samtidig var shortet forud for regnskabet, blev aktien sendt op med hele 8,8 pct. til 294,80 kr.
Læs mere
Fold sammen

Det danske C20 Cap-indeks lukkede fredag 1 pct. højere i 996,65 efter at have ligget fladt ved middagstid, men en fornuftig jobrapport fra USA var med til at øge appetitten på aktier i de sidste handelstimer.

Før sidste weekend lå indekset i 989,51.Der blev i april skabt 223.000 job i verdens største økonomi, hvilket ifølge Bloomberg News var på linje med økonomernes forventninger. Det sendte samtidig arbejdsløsheden i USA ned på 5,4 pct. - det laveste niveau siden maj 2008.

Herhjemme var det meste af fredagens fokus dog rettet mod regnskabet fra den danske ingeniørkoncern FLSmidth, hvor analytikere og investorer på forhånd havde frygtet en markant tilbagegang i særligt ordreindgangen og omsætningen som følge af, at selskaberne mineindustrien, som FLSmidth leverer udstyr til, holder igen med investeringerne.

Men FLSmidth formåede at feje bekymringerne af bordet ved både at overraske på omsætning, ordreindgang og indtjening, og da en stor portion af selskabets aktier samtidig var shortet forud for regnskabet, blev aktien sendt op med hele 8,8 pct. til 294,80 kr.

I Danske Bank fortæller chefhandler Mads Zink, at ni hedgefonde hver især havde shortet aktieposter på mindst 0,5 pct., og de har i alt siddet med 5,6 mio. aktier svarende til 11 pct. af FLSmidths aktier.

Men da FLSmidth overraskede positivt ville de pågældende hedgefonde gerne ud af deres positioner, og det var med til at skubbe FLSmidths aktiekurs yderligere op.

Mads Zink vil helst ikke gætte på, hvor meget de store shortpositioner betød for fredagens massive stigning i FLSmidth-aktien.

- Men man ser typisk en større kursreaktion, når et selskab, der er meget shortet, kommer med et godt resultat. Så vil aktien stige meget mere, end den ellers skulle gøre, fordi der er stop-losses i den. Det er det, vi ser i dag, siger Mads Zink til Ritzau Finans.

Der var også pæn fremgang til Nordea, der uden selskabsnyheder, steg 3,3 pct. til 85,75 kr. Pandora og Carlsberg, som begge kommer med regnskaber tirsdag i næste uge, steg begge 1,5 pct. til henholdsvis 693,50 kr. og 621,50 kr., uden at der var nogen bagvedliggende nyheder til at forklare stigningerne.

I den anden ende af indekset var der mindre kursfald til både TDC og William Demant, der begge kom med regnskab torsdag. Men mens William Demant torsdag endte øverst i det danske eliteindeks, fik TDC stryg oven på et regnskab, hvor især driftsresultatet (EBIT) skuffede analytikerne. Fredag fortsætter faldet for teleaktien, der dykkede 0,5 pct. til 49,22 kr., mens William Demant faldt 0,5 pct. til 546 kr.

Uden for C20 Cap-indekset kom Københavns Lufthavne med regnskab, og selskabet kunne melde om fremgang over hele linjen. KBHL-aktien faldt alligevel 1,5 pct. til 3841 kr.

Desuden offentliggjorde SAS trafiktal for april, der viste et fald i passagertrafikken på 11,7 pct. i forhold til samme periode året før. Derimod steg den såkaldte valutajusterede yield, der dækker over omsætningen per fløjet passagerkilometer, med 8,1 pct. i marts. Yielden kommer altid en måned efter de øvrige trafiktal. SAS-aktien faldt 4,5 pct. til 12,70 kr.