Aktier: FLS trodsede C20's frygt og bæven

De danske aktier endte tirsdag med et drop, efter at de ellers havde indledt dagen med stigninger. FLSmidth trodsede imidlertid investorernes bekymringer og lå hele dagen i plus.

Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samlet dalede C20 Cap-indekset 0,7 pct. til 945,79 med hovedparten af papirerne i rødt oven på en morgen, hvor stort set samtlige aktier ellers havde ligget i plus. Udsvingene tirsdag kom, efter at ugens første handelsdag havde budt på en rekordstigning for C20 Cap-indekset på 5,1 pct.

Mandagens stigning fandt sted efter et løft til oliepriserne. Men det positive billede ændrede sig, efter at energiministrene fra Saudi-Arabien og Rusland på et møde i Doha tirsdag formiddag dansk tid blev enige om at fastfryse deres produktion af olie. Herefter gled olieprisen - og med den de fleste europæiske indeks.

- Vi har bevæget os lidt til den negative side, efterhånden som dagen er skredet frem. Det er nok en gang olieprisen, som har været omdrejningspunktet. Godt nok er det i sig selv positivt, at Saudi-Arabien og Rusland mødes. Men de valgte ikke at reducere produktionen, og det tror jeg nu nok, at der har været en lille forventning om i markedet. Det er formodentlig det, som har vendt stemningen, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

MÆRSK TIL BUNDS

Værst gik den fornyede frygt og bæven blandt investorerne ud over A.P. Møller Mærsk-aktierne, der herhjemme førte an i udviklingen. De begyndte dagen i toppen af C20 hjulpet af de højere oliepriser. Men ved middagstid var de sunket helt til bunds i eliteindekset.

- De lagde egentlig godt fra land i dag. Men det er markant, hvordan de er røget fra top til bund. Det vidner om, at olieprisen har spillet aktierne et puds, mener Martin Munk.

Samtidig er Mærsk-konglomeratet ramt af flere sænkede kursmål oven på sidste uges skuffende regnskab. Mandag sænkede finanshuset Jefferies sit kursmål til 10.500 kr. fra 11.500 kr. Og siden har finanshuset Kepler Cheuvreux fulgt trop og har nedjusteret sit kursmål til 11.000 kr. fra 13.000 kr.

Mærsks B-aktie dykkede med 3,6 pct. til 8225 kr., og begge aktierne sluttede dagen i den absolutte bund af det danske eliteindeks.

FLSMIDTH TIL TOPS

Helt i toppen af C20 var FLSmidth-aktien at finde.

- Det ser lidt specielt ud, at den klarer sig så godt i et ellers surt marked, og når sektoren generelt oveni købet har det svært. Regnskabet i sidste uge var godkendt, og det kan efterfølgende have udløst noget short covering. I hvert fald har udlandet været nettokøbere hele dagen, forklarer Martin Munk.

FLS-aktien steg tirsdag med 2,8 pct. til 249,70 kr.

Opmærksomhed var der også til Genmab, der fremlægger regnskab for fjerde kvartal onsdag efter børslukketid.

- Man kan sagtens nå at positionere sig i forhold til det. Men normalt er det ikke så afgørende for biotekselskaber med deres regnskaber. Det gælder mere pipeline-nyheder, forklarer Martin Munk.

Genmab-aktien steg med 0,6 pct. til 695 kr.

Også GN Store Nord tiltrak sig en vis opmærksomhed, efter at selskabet af britiske Barclays fik løftet kursmålet til 132 kr. fra tidligere 128 kr. med en uændret "ligevægt"-anbefaling. Handelsbanken hævede endvidere kursmålet til 140 kr. fra 130 kr.

GN-aktien steg med 0,5 pct. til 129,50 kr.

Medicinalselskabet Novo Nordisk nød godt af det positive danske aktiemarked mandag, hvor Goldman Sachs tilføjede aktien til sin købsliste "conviction buy".

Tirsdag var Novo-aktien dog igen på retur og faldt med 2,3 pct. til 331,50 kr.

DJURSLANDS BANK MED BLANDET REGNSKAB

Blandt sidepapirerne bød tirsdag på regnskab fra Djurslands Bank.

Djurslands Bank ramte i mål i 2015 med et basisresultat, der var højere, end hvad banken havde regnet sig frem til tidligere på året. Således landede banken på et basisresultat før nedskrivninger, kursreguleringer og skat på 113,7 mio. kr. mod de 95-110 mio. kr., som banken opjusterede til ved halvårsregnskabet.

Selv om 2015 endte bedre end ventet, er forudsigelserne omkring 2016 dog mere varsomme. Her venter Djurslands Bank et basisresultat før nedskrivninger, kursreguleringer og skat i intervallet 75-90 mio. kr.

Djurslands Bank-aktien faldt med 0,4 pct. til 230,50 kr.

Det tidligere overlevelsestruede rederi Torm fik indledt dækning af sin aktie af Jyske Bank med den positive anbefaling "køb" og et kursmål på 80 kr.

Torm-aktien gik 6,8 pct. frem til 71,05 kr.