Aktier: FLS og TDC i bunden fra start til slut

FLSmidth og TDC i bunden og Chr. Hansen i toppen af et negativt dansk C20 Cap-indeks var den nærmest konstante situation i tirsdagens aktiemarked, hvor skuffende kinesiske nøgletal allerede fra morgenstunden reaktiverede markedernes bekymring for væksten i den kinesiske økonomi.

Foto: Nils Meilvang.
Læs mere
Fold sammen

Det danske eliteindeks sluttede handelsdagen i 967,65 svarende til et fald på 0,6 pct. i forhold til mandagens slutniveau.

- Vi er ramt af skuffende nøgletal i dagens marked. Vi startede ud med kinesiske tal - specielt importtallene, som sætter spørgsmålstegn ved hele den kinesiske økonomi. Og så fik vi så et skuffende Zew-tal for Tyskland. Og de to tal har sat præg på markederne i Europa og dermed også i Danmark, bemærker Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør for aktier i Sydbank.

Han peger på råvare- og energisektoren, som på det seneste er trukket voldsomt op, men som nu rammes af gevinsthjemtagning.

- Det er så også det, vi kan se i FLSmidth i dag. Den ryger med ned med mineselskaberne. Og det skyldes jo også importtallene fra Kina, konstaterer Ole Kjær Jensen og noterer, at FLSmidth dermed er dobbelt ramt i tirsdagens aktiemarked: Af gevinsthjemtagning og skuffende data fra Kina.

Den danske ingeniøraktie faldt 3,1 pct. til 257,90 kr. og sluttede tæt på bunden af C20-indekset.

Her havde den selskab af TDC-aktien, der faldt 3,2 pct. til 34,43 kr.

- Måske lidt tømmermænd efter den store stigning mandag på 6 pct., antager Ole Kjær Jensen.

Uden egentlige nyheder lagde Chr. Hansen aktien sig fra dagens start i toppen af indekset og sluttede på den placering med et løft på 2,2 pct. til 356 kr.

Mere selskabsspecifikt var der opmærksomhed på DSV, hvis schweiziske rival Kuehne+Nagel kom med kvartalsregnskab. Det bød umiddelbart på opløftende nyt, da selskabet trods hård valutamodvind løftede bundlinjen og også opjusterede forventningerne til årets resultat en anelse.

- Det bekræfter troen på selskabet, og så er der måske stadigvæk lidt positive strømninger efter købet af UTI, mener Ole Kjær Jensen om DSV-aktien, der steg 0,6 pct. til 276,10 kr.

De europæiske finansaktier led under forlydender om, at Schweiz vil stramme kapitalkravene til de schweiziske forretningsbanker.

I København var der kursløft til Danske Bank på 0,3 pct. til 199,10 kr., men fald til Nordea på 0,9 pct. til 77,25 kr. Jyske Bank-aktien faldt 0,5 pct. til 356,20 kr.

En af dagens internationale aktiehistorier var sammensmeltningen af AB Inbev og SABmiller - verdens største og næststørste bryggeri - som efter et længere forløb endelig er nået til enighed.

For Carlsberg kan der blive tale om opkøb af de aktiviteter, giganterne måske tvinges til at sælge fra for at få konkurrencemyndighedernes tilladelse til fusion. Men det sker på det værst tænkelige tidspunkt for den danske bryggerikoncern i Valby.

- Der er absolut ingen grund til at juble i Valby. Timingen er rigtig dum. Carlsberg har ikke penge til store opkøb eller ledelsesmæssige ressourcer til det for nuværende, hvor fokus hos den nye topchef, Cees t' Hart, er et helt andet sted, siger analytiker i Sydbank Morten Imsgard.

Carlsberg-aktien tog mod fusionsnyheden med et fald på 1,3 pct. til 526 kr.

Blandt tirsdagens selskabsspecifikke nyheder var Jyske Banks forhøjelse af kursmålet for Pandora til 930 kr. fra 900 kr. Men smykkeaktien faldt 1,1 pct. til 799,50 kr.

GN Store Nords og William Demants storkonkurrent Sonova præsenterede en række nye produkter ved en investordag i Schweiz. GN-aktien faldt tirsdag 2,5 pct. til 126,10 kr., mens William Demant-aktien faldt 1,0 pct. til 573,50 kr.

Uden for eliteindekset var der klø til Danske Andelskassers Bank, DAB, der mandag efter børstid løftede sløret for en kapitaludvidelse gennem en garanteret fortegningsemission til "favørkurs" med et provenu på 150-175 mio. kr. samt ophævelse af stemmeretsbegrænsningen, hjemtagelse af obligationslån og nedskrivning af aktiekapitalen fra 550 mio. kr. til 110 mio. kr. gennem reduktion af aktiernes nominelle værdi til 2 kr. fra 10 kr.

Planen kostede tirsdag et fald for DAB-aktien på 15,4 pct. til 6,60 kr.