Aktier: FLS og ISS ugleset i opstemt marked

ISS og FLSmidth blev negativt ramt af selskabsspecifikke nyheder i et aktiemarked, der ellers var positivt stemt i fraværet af bekymrende forstyrrelser fra Kina, som holder lukket for at fejre sejren over Japan under Anden Verdenskrig,

Dertil kom bekræftet beredvillighed fra Den Europæiske Centralbank, ECB, til at tilføre støtte til den europæiske økonomi i nødvendigt omfang. Det lovede ECB-chefen, Mario Draghi, på sit pressemøde torsdag eftermiddag.

Det toneangivende C20 Cap-indeks steg til 985,63 eller med 2,1 pct. i forhold til onsdagens slutniveau, mens FLSmidth og ISS faldt henholdsvis 2,1 pct. til 249,10 kr. og 2,3 pct. til 225,50 kr. - som de eneste to eliteaktier med negativ kursudvikling.

- Vi elsker jo, når Kina holder lukket. Det giver ligesom lidt mere mod på tilværelsen. Og de har også lukket i morgen, så der er udsigt til en rolig weekend. Og lad os så se, hvad der sker på mandag. Og ud over det, så har Draghi været ude at bekræfte, at han vil bruge alle midler til at få gang i den europæiske økonomi. Og det er egentlig bare det, vi havde behov for at få bekræftet, siger aktiehandler Kim Sejdelin i Jyske Bank.

- Det er der, hvor vi er nu, og der var vi nok også for nogle uger siden. Men markedet er nok kommet i tvivl her efter sommer på grund af den uro, der har været omkring os. Og man har måske tænkt, at der er ved at komme lidt gang i noget i det europæiske, og vil det betyde, at Draghi måske træder lidt på bremsen. Men det var der overhovedet ikke tegn på, konstaterer han.

Torsdag eftermiddag bekræftede den canadiske pensionskasse Ontario Teachers Pension Plan, at den har solgt 11 mio. ISS-aktier, svarende til 5,9 pct. af den samlede aktiekapital i koncernen. Ifølge Bloomberg News prissættes aktierne til 220 kr. svarende til en en rabat på 4,7 pct. i forhold slutkursen på ISS-aktien onsdag.

Torsdagens kursfald for aktien på 2,3 pct. var derfor måske ikke så forskrækkende endda.

- Det er helt naturligt, at aktien sætter sig lidt på det. Men det er positivt at se, at den handler små 6 kr. højere end der, hvor aktien blev "placet" i går. Jeg synes faktisk, at den holder sig relativt godt, siger chefaktiehandler Mads Zink i Danske Bank.

Af særlig ærgerlig interesse for FLSmidth kunne amerikanske Joy Global, der lige som FLSmidth gør forretninger med den globale mineindustri, torsdag løfte sløret for en nedjustering af forventningerne efter et kvartal med skrumpende ordrebog og faldende indtjening.

- Det bekræfter det, vi allerede ved, nemlig at minemarkedet har det svært, og at kulprisen er lav, siger Jesper Christensen, analytiker i Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

Men reaktionen var måske lige voldsom nok, mener Kim Sejdelin i Jyske Bank.

- Vi er faktisk af den holdning, at FLSmidth har fået det, den skal have i negativt henseende. Den er nede i et niveau, hvor vi har svært ved at se, at den skal presses længere. Der er noget serviceforretning i FLSmidth, som vækster rigtig godt, og det er ikke så volatilt. Og hvis vi prisfastsætter alene den konservativt, så rammer vi det nuværende kursniveau. Så man får alt det andet oveni, siger Kim Sejdelin.

Øverst i eliteindekset sluttede Genmab med en stigning på 4,2 pct. til 628 kr. og Chr. Hansen, der steg 4,3 pct. til 349,50 kr. Begge uden åbenlyse selskabsspecifikke nyheder.

Midt i feltet sluttede Tryg-aktien med en stigning på 2,2 pct. til 132 kr. Men det kunne måske have være bedre for forsikringsaktien.

- Tryg taler vi også lidt om. Der var nogle store regnfald i den sydlige og østlige del af Norge i går, med mange oversvømmelser, og lufthavnen i Oslo var faktisk lukket på et tidspunkt. Nu venter vi på, hvor stort skadesomfanget har været, for Tryg er jo også pænt eksponeret i Norge. Det holder den aktie lidt nede i dag, selv om den stiger lidt med markedet, siger Mads Zink i Danske Bank.

Vestas oplyste sent onsdag om en ordre på 70 megawatt i Uruguay. Aktien steg torsdag 2,4 pct. til 364 kr.

Konkrete nyheder er der torsdag fra Novo Nordisk, der vil investere 500 mio. kr. i nyt råvarelager i Hillerød. Medicinalaktien sluttede 2,5 pct. højere i 373,40 kr., uden at det nødvendigvis havde noget med investeringen at gøre.

Af relevans for Mærsk-aktierne viste rateindekset fra Shanghai Shipping Exchange for den uge en stigning på 29 pct. for den travle rute mellem Asien og Nordeuropa. Men niveauet er fortsat lavt, og Mærsk B-aktien var tæt på bunden af C20 med en stigning på 1,2 pct. til 11.310 kr.

Deutsche Bank hævede ifølge Bloomberg News torsdag anbefalingen af Nordea-aktien til "køb" fra "hold". Bankaktien steg 3,0 pct. til 79,85 kr.

Uden for C20-indekset oplyste Per Aarsleff om en rammeaftale med Aarhus Vand A/S om fornyelse af vand- og spildevandsledninger ved opgravning samt drift af vand og spildevand til en samlet værdi af 420 mio. kr. frem mod udgangen af 2021. Entreprenøraktien steg 1,4 pct. til 2524 kr.

Efter at handlerne har sovet på et pænt årsregnskab fra modeselskabet IC Group, der onsdag gav et kurshop på 7,8 pct., fortsatte succesen torsdag, hvor aktien steg 7,2 pct. til 193 kr.