Aktier: Flest tabere på tømmermænds-ramt europæisk marked

Med undtagelse af aktierne i Spanien og Italien - og også Danmark og Norge - fik de europæiske aktier en skæv start på 2015.

 

Moderate fald prægede de største indeks på kontinentet, der virkede til fortsat at være ramt af tømmermænd efter nytårsfesten forleden.

FTSE 100-indekset i London faldt med 0,3 pct., mens CAC 40-indekset i Paris satte sig 0,5 pct., og de tyske aktier i DAX-indekset gik tilbage med 0,4 pct.

I Sydeuropa steg det spanske IBEX 35-indeks med 0,8 pct., mens FTSE MIB i Milano steg 0,6 pct. Det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks faldt med 0,4 pct.

Det var blandt andet nogle af de sydeuropæiske banker, der var inspiration for fremgangen til de store indeks i regionen. Banco Comercial Portugues var helt i front af Stoxx 600-indekset med et løft på 6,5 pct., mens Banco Popular Español også indtog en topplacering i indekset med et løft på knap 6,5 pct.

Danske Vestas var med sin stigning på 6,2 pct. også en indeksets absolutte højdespringere efter det flotte ordreindtag i de sidste dage inden nytår, der gav samlet knap 400 megawatt samt to rammeaftaler med et potentiale på op til 1600 megawatt. Det giver rigtig positive perspektiver for 2016, der ellers kunne se ud til at blive et stille år for vindmølleproducenten.

- Det ser Vestas ud til at imødegå i væsentlig grad nu. De rammeaftaler, man har fra 2013, vil Vestas også forsøge at dirigere over i 2016, for det har i forvejen rigeligt at lave i 2015. Kunden vil selvfølgelig helst have projekterne op så hurtigt som muligt, men det handler om, at man skal redde vindindustrien og leverandørkæden fremover, og det kan man gøre ved at sikre nogle af de her projekter til 2016, siger Jacob Pedersen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Der var dog klart flest faldende papirer i Stoxx 600-indekset, der generelt var præget af noget lavere aktivitet end normalt.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk