Aktier: Finske selskaber stryger op i grønt marked

Der er pæne stigninger på de fleste europæiske aktiemarkeder mandag, hvor to finske selskaber er blandt de kursmæssige højdespringere.

Læs mere
Fold sammen

Investorerne lader generelt set til at puste ud efter et bedre end ventet nøgletal fra Kina, som blev offentliggjort natten til mandag.

BNP-væksten i Kina i tredje kvartal lød på 6,9 pct. Det var en spids bedre forventningen blandt økonomerne, som lød på en vækst på 6,8 pct. ifølge Bloomberg.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks stiger omkring 12.30-tiden med 0,5 pct. På de store markeder er der størst fremgang i det tyske DAX-indeks, som stiger knap 1 pct., mens der er mindre tilbagegang i det britiske FTSE 100-indeks.

I toppen af Stoxx 600-indekset ligger den finske emballageproducent Huhtamäki, der er konkurrent til danske Brdr. Hartmann. Både Nordea og SEB har mandag gentaget købsanbefalinger af aktien forud for selskabets regnskab senere på ugen. Huhtamäki-aktien stiger 5,9 pct.

Fremgangen er ikke helt så stor, som tilfældet er for det Luxembourg-baserede selskab Eurofins, der laver analyser af blandt andet fødevarer, medicin og kosmetik.

Selskabet har mandag meldt ud, at det vil nå sit mål om en omsætning på 2,5 mia. euro allerede i 2016, hvilket er et år tidligere end planlagt. Det bliver belønnet med en fremgang på hele 9,6 pct. og en førsteplads i Stoxx 600-indekset.

For at finde en endnu større kursbevægelse skal man dog uden for Stoxx 600. Den finske stålproducent Outokumpu stiger hele 18 pct., efter at det mandag har solgt 55 pct. af aktierne i det kinesiske stålselskab Shanghai Krupp Stainless for 370 mio. euro.

I det franske har Danone offentliggjort pæne salgstal for tredje kvartal. Samlet set hentede Danone en vækst i det sammenlignelige salg på 4,6 pct. i tredje kvartal mod ventet 4,3 pct. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg.

Investorerne tager pænt imod tallene. Danone-aktien stiger med 2,4 pct. på børsen i Paris.

Salgstal har der også været fra det tyske detailhandelsselskab Metro. En salgsvækst på 1,5 pct. i regnskabsåret 2014/2015 var på linje med det ventede, men til gengæld udtrykker ledelsen optimisme omkring det forestående julesalg. Metro-aktien stiger 2,7 pct. i Frankfurt.

Derimod har flere af selskaberne inden for mine- og råvaresektoren en dårlig mandag. Det gælder blandt andre mineselskabet Anglo American, hvis aktie falder 4,1 pct., mens det norske rig-selskab Seadrill dykker 3,4 pct. De to selskaber ligger nederst og næstnederst i Stoxx 600-indekset.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk