Aktier: Festen vil fortsætte - omend mere afdæmpet

Der var en festlig start på ugen mandag. Samtlige aktier i C20 Cap-indekset blev løftet, og også på de toneangivende europæiske børser var der aktiefest.

Læs mere
Fold sammen

Og for tirsdag ser det ikke ud til at blive tømmermænd, men tværtimod en fortsættelse af den gode stemning på aktiemarkederne - omend nok lidt mere afdæmpet end mandag.

Skæver man til de asiatiske børser, er stemningen positiv. Også i USA har der været gemytligt. Her fortsatte det brede S&P 500-indeks med at stige 0,6 pct. efter dansk børslukketid og endte med at lukke i et plus på 1,8 pct. Samtidig ligger DAX-futures til en stigning på 0,2 pct. tirsdag morgen.

Der kan dermed være lidt at indhente for de danske aktier fra tirsdagens begyndelse.

På selskabssiden har Nordea fået reduceret sit kursmål hos finanshuset Exane til 67,86 kr. fra tidligere 70,61 kr. Finanshuset fastholder samtidig anbefalingen ”underperform”, skriver Bloomberg News. Nordea-aktien steg mandag med 2,3 pct. til 77,9 kr.

Det dansk-franske biotekselskab Onxeo har fået grønt lys fra en uafhængig europæiske ekspertkomité til at fortsætte det igangværende fase-3 studie med Livatag uden ændringer. Aktien steg 0,8 pct. til 26 kr. mandag.

FLSmidth var mandagens mest feststemte aktie i det danske eliteindeks. Aktien er ellers primært gået ned de senere år. Men udviklingen i råvarepriser ser ud til at have givet FLS-aktien grund til at fejre - i hvert fald for en stund. Aktien skød mandag 4 pct. op til 244 kr.

- Det er positivt, at olie- og råvarepriserne ikke længere falder som en sten, men vi mangler stadig, at se de mere hårde tal fra realøkonomi blive bedre, før vi kan stole på en varig vending i priserne. Det er derfor også i høj grad Kina, vi kigger imod og bedring i data herfra, før vi bliver mere optimistiske. Ligesom vi længe har argumenteret for, at man skulle slå koldt vand i blodet til trods for de voldsomme kursfald på aktier, mens nøgletallene har været acceptable, så argumenterer vi nu også for, at man bør slå koldt vand i blodet efter de seneste par dages euforiske udvikling på aktiemarkederne trods skuffende nøgletal, påpeger Tine Choi, seniorstrateg i Nordea i en kommentar.

Også Novozymes var at finde helt i toppen af C20 mandag, hvor selskabet for et uoplyst beløb annoncerede opkøbet af det amerikanske selskab Pacific Vet Group, som beskæftiger sig med udviklingen af mikroorganismer til blandt andet fjerkræ.

Allerede før opkøbsnyheden var aktien dog steget, og stigningen skal da formodentlig også i højere grad ses i sammenhæng med den generelt positive stemning på markedet. Novozymes-aktien hævedes med 3,3 pct. til 292,40 kr.

Vestas var også blandt de selskaber, som havde en god start på ugen. Analytikere og handlere tog godt imod

nyheden om, at de to mindre konkurrenter Nordex og Acciona Windpower slår sig sammen. Vindmøllekoncernens aktie gik 3,1 pct. frem til 359,2 kr.

På nøgletalsfronten spøger mandagens skuffende data i form af de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM non-manufacturing, stadig tirsdag. De var med til at underbygge den efterhånden fremherskende vurdering af, at den amerikanske centralbank (Fed) ikke vil benytte den næst givende lejlighed til at hæve renten. Men selvom tallene skuffede, lagde de ikke en dæmper på aktiemarkedernes høje humør mandag.

- Markedets skifte til, ”dårlige nyheder er gode nyheder”, betyder, at man fuldstændig har ignoreret de negative aspekter af både den vigende ISM og jobskabelsen. Selvom tallene varsler om, at amerikansk økonomi er under større påvirkning af udviklingen i Kina og emerging markets end som så, så har de åbenbart givet den pejling markedet længe har været på udkig efter - nemlig tal som udviklede sig mere beslutsomt i den ene eller den anden retning frem for striben af nøgletal, som hverken har været fugl eller fisk, analyserer Tine Choi.

De kommende dage er samtidig relativt fattige på nøgletal, der kan give en indikation af, hvornår den amerikanske centralbank vil hæve renten.

Tirsdag klokken 14.30 dansk tid kommer der dog tal for USA's handelsbalance, og torsdag fremlægges de ugentlige tal for nytilmeldte ledige i USA. Markedet vil desuden skæve til referatet fra det seneste rentemøde i Federal Reserve, der offentliggøres torsdag aften.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk