Aktier: Fest på aktiemarkedet ventes at fuse ud

Den særdeles gode stemning på det danske aktiemarked torsdag ventes at forsvinde som dug for solen fredag. Negative toner fra USA, der har forplantet sig til de asiatiske markeder, ventes at sende aktierne ned.

- Vi skal nok lidt retur i dag efter en god dag oven på rentemødet i Federal Reserve. Jeg regner med, at de store europæiske indeks skal ned med omkring 1 pct., og at det danske aktiemarked vil følge efter, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Det danske eliteindeks for aktier, C20 Cap, endte torsdag med en stigning på 1,1 pct. i 1024,58. Amerikanske futures peger på fald på op til 0,2 pct., og S&P-indekset lukkede omkring 0,6 pct. lavere end niveauet ved dansk lukketid torsdag. DAX-futuren ligger fredag morgen til et fald på 0,7 pct.

- Umiddelbart var aktiemarkedet godt tilfreds med udmeldingen fra den amerikanske centralbank. Men nu er det råvarer, der bekymrer, samtidig med at vi nok har set noget profithjemtagning i kølvandet på centralbankens rentestigning, vurderer Martin Munk.

Selskabsspecifikt kan der fredag komme lidt modgang til TDC, der har fået sænket sin vurdering af det amerikanske kreditvurderingsinstitut Fitch "BBB-" fra "BBB". Dermed er TDC's rating nu lige præcis niveauet over, hvad Fitch betegner som spekulativ investering. Udsigten for vurderingen er stabil.

Den sænkede anbefaling skal blandt andet ses i lyset af TDC's opkøb af det norske tv- og bredbåndsselskab Get, der kostede telekoncernen 12,5 mia. kr. i 2014. Fitch vurderer, at betalingen af gæld kommer til at tage længere tid end hidtil forventet.

TDC steg torsdag med 1,9 pct. til 34,49 kr., og Martin Munk siger, at teleaktien har haft et par gode dage efter en hård medfart.

- Men med Fitch er der nok sat en kæp i hjulet på den medvind, siger Jyske Banks senioraktierådgiver.

Vestas har vundet endnu en ordre, og det kan give yderlig luft til aktien fredag, efter at den torsdag steg med 0,9 pct. til 479 kr.

Denne gang er ordren på 100 megawatt i USA, oplyste vindmølleproducenten i en meddelelse torsdag aften. Hverken kunde, mølletype eller geografisk placering bliver oplyst. Med ordren har Vestas frem til nu annonceret ordrer med en samlet kapacitet på 7418 megawatt i 2015.

Samtidig ser det ud til, at den amerikanske skatterabatordning til vedvarende energi, PTC, vil blive forlænget.

- Vestas er inde i en god periode - og vi vil nok se mere de næste 14 dage. Oveni kommer afklaringen om PTC - men jeg vurderer, at den effekt er regnet ind i kursen, siger Martin Munk.

Uden for eliteindekset kan der komme fokus på Bavarian Nordic, der inden børsen åbner har meddelt, at selskabet har indgået en aftale med medicinalselskabet Janssen om udvikling af en HPV-vaccine.

- Den melding er af positiv karakter, og aktien kan godt trodse den generelle modgang i dag og stige, siger Martin Munk.

Som led i aftalen får Bavarian Nordic en forudbetaling på 9 mio. dollar, men har alt i alt mulighed for at modtage op mod 171 mio. dollar, svarende til knap 1,2 mia. kr. og dertil kommer royaltybetalinger for fremtidigt salg. En aktie i Bavarian steg torsdag med 4,0 pct. til 322,50 kr.

Og så er det sidste chance for investorerne at positionere sig i Per Aarsleff, der leverer regnskab for sit forskudte regnskabsår 2014/15 mandag. Aktien steg med 2,7 pct. torsdag til 2457 kr. og er i år steget 112 pct.

Der er ikke kalendersat nogle væsentlige begivenheder fredag, og derfor kan handelsomfanget og interessen ventes beskeden.

- Vi er på vej ind i en periode med lav handelsaktivitet. Og det kan også give nogle udsving på aktiemarkedet, siger Martin Munk.

Torsdagens enten negativt eller positivt overraskende regnskaber kan fortsat få effekt på en nyhedsfattig fredag. Flügger skuffede med sit halvårsregnskab og faldt med 3,0 pct. til 378,50 kr., og i samme boldgade fandt man TK Development, der leverede dundrende underskud grundet nedskrivninger. Her faldt aktien med 13,5 pct. til 7,40 kr.

Anderledes positivt var dagen for Harboes, der steg med 8,7 pct. til 118,50 kr., og Bang & Olufsen, der steg 13 pct. til 82,50 kr. Begge selskaber leverede overraskelser på positivsiden, og B&O overraskede endda også med tidspunktet for regnskabet, der kom en måneds tid før planlagt.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk