Aktier: Fem eliteaktier og C20 sætter rekord

Stigningerne i starten af 2015 er fortsat ufortrødent ind i april, hvor det onsdag blev tredje dag i træk med fremgang.

Læs mere
Fold sammen

Det danske eliteindeks C20 Cap, der tirsdag krydsede 1000 for første gang nogensinde, føjede onsdag yderligere 0,2 pct. til og lukkede i 1009,67.


Chr. Hansen, der torsdag aflægger kvartalsregnskab, lyste op med en pæn stigning, mens GN, FLS og Tryg med fald var med til at begrænse fremgangen i det danske eliteindeks. Blandt de små aktier endte Viborg Håndboldklub markant højere, efter at selskabets storaktionær fortsatte sine aktiekøb i selskabet.


Aktien i ingredienskoncernen Chr. Hansen toppede i C20-indekset med en stigning på 1,7 pct. til rekordkursen 331,50 kr. forud for sit halvårsregnskab for 2014/15 torsdag morgen. Her vil der blandt andet være fokus på, hvad dollarens styrkelse betyder for forventningerne, og hvordan marginerne, som har været lidt pressede, bevæger sig.

Ifølge et estimat fra Ritzau Estimates venter analytikerne en omsætningsvækst på 7,5 pct. organisk i kvartalet til 199,3 mio. euro, mens bundlinjen ses lande på 34 mio. euro.

Rekorder var der ligeledes i DSV, ISS, Novo Nordisk og Novozymes. DSV steg 0,7 pct. til 225,70 kr., ISS med 0,4 pct. til 231,20 kr., Novo Nordisk med 0,5 pct. til 381,70 kr., og Novozymes endte 0,1 pct. højere i 328,70 kr.


I bunden af det danske eliteindeks fandtes GN Store Nord med et fald på 4,0 pct. til 146,30 kr. Handelsbanken Capital Markets har skåret aktien til "akkumuler" fra "køb", og derudover skrev Dagbladet Børsen onsdag, at selskabet leder efter nye vækstmuligheder.

- Det er måske den her snak om et nyt forretningsområde, der kan gøre investorerne lidt nervøse for, hvad der kan ligge bag. Går man ud i opkøb eller lignende for at ekspandere forretningen - det er måske det, der gør investorerne nervøse, siger senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Investorerne havde heller ikke meget fidus til FLSmidth, der faldt 2,7 pct. til 306,30 kr. Nordea noterer, at aktien i en periode er steget mere end de europæiske miniselskaber, som den normalt følges med, og vurderer, at aktien kan få det sværere i den kommende tid.


- Det er der flere argumenter for; blandt andet en svag ordreindgang i første kvartal. Det øger efter vores vurdering risikoen for, at de ikke kan nå i mål med de forventninger, de har haft til, at ordreindgangen skal stige i år, siger senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.


I bundregionen af C20-feltet kunne man endvidere finde Tryg, der kommer med regnskab onsdag i næste uge. Danske Bank sænkede anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold", og det var med til at sende aktien ned med 2,3 pct. til 827 kr.


Tilbage i den positive afdeling. Vestas havde en god dag på børsen og tog lidt afstand til de 300 kr., som den passerede tirsdag. Onsdag blev det til et plus på 1,1 pct. til 311,50 kr. Nordea gav aktien et rygstød med en købsanbefaling og et kursmål på 350 kr. Den tidligere anbefaling var "hold" med et kursmål på 280 kr.

Dagens største kursstigning fandtes dog blandt sidepapirerne i form af en stigning i aktien i Viborg Håndboldklub på ikke mindre end 62 pct. til 8,8 kr. Hellerup Finans købte yderligere 103.204 aktier i klubben, som det nu ejer 25 pct. af.


Det var dog ikke kun Hellerup Finans, der desuden er hovedsponsor i 1. divisionsklubben Lyngby BK, som købte ind. Onsdag blev der omsat 194.000 Viborg HK-aktier, hvilket skal ses i forhold til, at der i gennemsnit bliver handlet omkring 5000 aktier på en almindelig dag.

Rockwool er kommet med i ABG Sundal Colliers analyseunivers og har fået en dugfrisk købsanbefaling og et kursmål på 985 kr. Det var med til at løfte aktien med 0,6 pct. til 885 kr. oven i en gevinst på hele 7,8 pct. tirsdag, hvor Exane BNP Paribas løftede sit kursmål til 1000 kr.

/ritzau/FINANS