Aktier: Fed-udtalelser og olieprisfald trak ned

De asiatiske aktier dykker fredag morgen efter et nyt fald i olieprisen samt bekymring for et muligt renteløft fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til december.

Læs mere
Fold sammen

- Pengepolitik er fortsat et stort tema for markedet, og det andet tema er pres på råvarepriserne. De fleste centralbanker vil lempe, og Federal Reserve vil hæve renten meget forsigtigt. Det har gjort investorerne nervøse for aktiepriser og firmaernes potentielle indtjeningsvækst, og derfor ser vi en stigning i volatiliteten, siger Matthew Sherwood, ledende investeringsstrateg hos Perpetual i Sydney, til Bloomberg News.

Udtalelser fra en række ledende medlemmer af Federal Reserve øgede på ny markedets forventninger til et renteløft i december.

William Dudley, præsident for Federal Reserve i New York, sagde, at centralbanken måske snart kan blive nødt til at stramme pengepolitikken, mens James Bullard, leder af Federal Reserve i St. Louis opfordrede banken til at hæve renterne. Endelig understregede Charles Evans, leder af afdelingen i Chicago, at eventuelle renteløft skulle være gradvise.

Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks ligger til en tilbagegang på 0,9 pct. med få timers handel igen på et par af regionens børser.

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, er på vej mod et fald på 0,7 pct., mens Topix-indekset, også i Tokyo, ligger til et minus på 0,7 pct. Det australske ASX-200-indeks falder med 1,3 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i minus med 0,9 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, falder 1,0 pct.

Shanghai Composite og CSI 300 oplever en tilbagegang på henholdsvis 1,1 og 1,2 pct.

Hang Seng i Hongkong ligger til et minus på 2,1 pct.

Prisen på olie faldt til under 42 dollar pr. tønde, mens prisen på kobber handles nær det laveste niveau i seks år, og den udvikling har trukket aktierne i både mine- og energiselskaberne ned.

Toshiba tog et dyk på børsen i Tokyo efter en rapport, der stiller kritiske spørgsmål til selskabets bogføring af tab på dets atomkraftværker i løbet af de to sidste år. Sumitomo Mitsui faldt ligeledes efter at have afvist at indlede et aktietilbagekøbsprogram, som markedet ellers havde forventet.

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 -0,7

Topix -0,7

Hongkongs Hang Seng -2,1

China Shanghai Composite -1,2

China CSI 300 -1,1

Taiwan Taiex -0,9

Sydkoreas Kospi -1,0

Indiens BSE Sensex -0,9

Singapores STI -1,9

Sydney ASX 200 -1,3

--------------------------------------

#

Indeksværdi kl. 05.53

/ritzau/FINANS

 

Niels Fibæk-Jensen, +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk