Aktier: Fed-referat sendte aktierne op i USA

De amerikanske aktier lukkede med pæne stigninger torsdag, hvor referatet fra den amerikanske centralbanks seneste pengepolitiske møde synes at skubbe en renteforhøjelse længere ud.

Og så blev den amerikanske regnskabssæson skudt i gang efter børstid, hvor et skuffende regnskab fra aluminiumsproducenten Alcoa gav anledning til kursfald i eftermarkedet.

S&P 500-indekset lukkede torsdag med et plus på 0,9 pct. til 2013,43. De tunge aktier i Dow Jones steg godt 0,8 pct. til 17.050,75, mens teknologi- og biotek-aktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med en stigning på 0,4 pct. til 4810,79.

Omsætningen rundede onsdag 890 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,9 mia. aktier.

Centralbankens rentekomité - Federal Open Market Committee - undlod at hæve renten på mødet i september, da det vurderedes, at det "er klogt at vente på yderligere oplysninger, der bekræfter, at de økonomiske udsigter ikke er forværret".

Det var på trods af, at 13 af de 17 FOMC-medlemmer fortsat satser på en renteforhøjelse i år.

- De gentog, at de venter på mere klarhed omkring udsigterne for økonomien. Investorerne ser potentielt på det som due-agtigt i stil med, at Federal Reserve bliver ved med at købe sig mere tid. Vi er nødt til at se, hvordan det præcist materialiserer sig i de kommende uger, siger chefhandler Stephen Carl fra Williams Capital Group i New York til Bloomberg News.

Oddsene for en rentestigning i år er faldet dramatisk gennem de seneste uger og var inden referatet på blot 39 pct.

Energibranchen var den bedste sektor i S&P 500 efter nye stigninger i oliepriserne, hvor den amerikanske referenceolie, WTI, var oppe og ringe på 50 dollar per tønde for første gang siden juli. Det sendte olieselskaberne Chevron og Schlumberger op med henholdsvis 2 pct. og 1,7 pct.

Filmstreaming-selskabet Netflix vil øge priserne for at kunne finansiere nye produktioner. Investorerne tror på idéen og sendte aktien 6 pct. op.

Modsat gik det e-handelsplatformen eBay, efter offentliggørelse af en skuffende handelstilvækst i september, der ikke er set lavere siden starten af 2011. Aktien faldt efterfølgende 6 pct.

Startskuddet på den amerikanske regnskabssæson, tredje kvartals tal fra aluminiumsproducenten Alcoa, lød efter børstid. Aluminiumsproducenten fremlagde et skuffende justeret resultat per aktie på 0,07 dollar. Analytikernes forventninger lød på et overskud på 0,13 dollar per aktie.

Alcoa venter fortsat, at den globale efterspørgsel efter aluminium vil stige 6,5 pct. i 2015 og fordobles i perioden fra 2010 til 2020. Alcoa-aktien faldt 5,1 pct. i eftermarkedet efter en stigning på 0,6 pct. i den ordinære børshandel.

Fredag morgen er det småt med indikationer i aktiemarkedet. De amerikanske aktiefutures handles ved sekstiden dansk tid med marginale udsving om nulpunktet.