Aktier: Fed-møde holdt investorerne væk

De amerikanske aktieinvestorer holdt sig i vid udstrækning væk fra Wall Street mandag.

Læs mere
Fold sammen

Ingen ønsker at få fletningerne i postkassen op til den amerikanske centralbanks pengepolitiske møde onsdag og torsdag, hvor det helt afgørende punkt på dagsordenen er en eventuel renteforhøjelse.

S&P 500-indekset lukkede mandag med et fald på 0,4 pct. til 1953,03. De tunge aktier i Dow Jones droppede knap 0,4 pct. til 16.370,96, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med et minus på godt 0,3 pct. i 4805,76.

Den manglende interesse afspejledes i omsætningen, der løb op i 740 mio. aktier på New York Stock Exchange og 1,4 mia. aktier på Nasdaq-børsen.

- Jeg tror, at det, vi ser, er et tovtrækkende marked, og alt synes at være totalt ligegyldigt, indtil vi ved, hvad Federal Reserve (den amerikanske centralbank, red.) vil gøre, siger chefinvesteringsstrateg Michael Gayed fra Pension Partners i New York til Bloomberg News.

Tirsdag morgen startede med en positiv tone, som dog hurtigt fortog sig igen. En positiv åbning på de fjernøstlige markeder er blevet vendt af endnu en nedtur i de kinesiske aktier. Plusser på 0,2 pct. i de amerikanske aktiefutures er blevet reduceret til næsten ingenting omkring klokken 6.00 dansk tid.

Blandt aktierne gik Apple mod strømmen med en stigning på 1 pct. efter en opblomstring i iPhone-optimismen, mens råvarerelaterede selskaber havde det svært oven på weekendens svage kinesiske data.

Weekendens statistik fra Kina viste, at industriproduktionen var lavere end ventet i august, og de faste investeringer faldt til et 15-årigt lavpunkt.

Det sendte oliepriserne ned, hvilket igen skubbede energisektoren mod bunden af S&P 500-indekset. Valero Energy og Marathon Petroleum faldt omkring 3 pct. hver, mens oliegiganten Exxon Mobil faldt 0,3 pct.

Den kinesiske internethandelsgigant Alibaba startede ugen skidt, efter at finansmagasinet Barron's satte spørgsmålstegn ved selskabets værdisætning. Den svage udvikling i den kinesiske økonomi kan betyde en halvering af aktiekursen på grund af indbygget vækst-forventning til det kinesiske selskab. Alibaba faldt 3,1 pct.

Softwareselskabet Solera Holdings, der blandt andet leverer software og services til forsikringsindustrien, står til at blive solgt til kapitalfonden Vista Equity Partners for 6,5 mia. dollar. Buddet på 55,85 dollar per aktie var 13 pct. højere end Soleras lukkekurs fredag. Solera-aktien steg 8,54 pct. til 53,66 dollar.

Monster Beverages, der producerer energidrikke, annoncerede sent fredag et aktietilbagekøbsprogram på 500 mio. dollar. Det imponerede ikke aktionærerne, der i stedet solgte ud af aktien, som gik ned med 0,5 pct.

Tilbage står Federal Reserves pengepolitiske møde onsdag og torsdag.

- Det vigtigste er, om markedet er forholdsvis stabilt eller ej, når vi når onsdag-torsdag. Hvis det er mere stabilt, kan det være den sidste afgørende brik for den amerikanske centralbank til at gå videre og forhøje renterne. De kan ikke gøre det, hvis markederne er i frit fald, siger chef investeringsstrateg JimPaulsen fra Wells Capital Management i Minneapolis til Bloomberg News.