Aktier: Fed lagde låg på optimismen

Den amerikanske centralbank lagde en dæmper på optimismen på Wall Street onsdag.

Det skyldtes referatet fra det seneste pengepolitiske møde i Federal Reserve, der indikerede, at juni mod forventning meget vel kan blive tidspunktet for den næste renteforhøjelse fra centralbankens side.

Onsdag lukkede S&P 500-indekset med et marginalt plus på under 0,5 point i 2047,63. De tunge aktier i Dow Jones faldt lige så marginalt til 17.526,62, mens Nasdaq-papirerne lukkede 0,5 pct. højere i 4739,12.

Torsdag morgen er der ikke større entusiasme blandt markedsdeltagerne, da de amerikanske futures ligger med fald på godt 0,2 pct.

FED-flertal for renteforhøjelse

Referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komite, Federal Open Market Committee, viste, at et flertal af medlemmerne ser en mulig renteforhøjelse i juni, hvis de indkommende økonomiske data fortsætter med at se overbevisende ud.

»Markedet synes at fortolke referatet som "strammer-agtigt" og som en forøgelse af sandsynligheden for en renteforhøjelse i juni. Så sent som i går var sandsynligheden, for at det skulle ske, overordentlig lav. Nu ser det ud til, at oddsene er steget, og i øjeblikket reagerer de overordnede indeks negativt,« siger chefstrateg Mark Luschini fra Janney Montgomery Scott i Philadelphia til Bloomberg News.

Finans i front og detailhandel i backgear

Blandt sektorerne i S&P-indekset klarede de defensive sektorer som forsyningsselskaber, telekommunikation og varige forbrugsgoder sig dårligst, mens der til gengæld var opsving i interessen for finans-aktier på grund af udsigten til eventuelle højere renter.

Det betød et plus til sektoren på næsten 2 pct. med banker som Bank of America og JPMorgan i front med stigninger på henholdsvis 4,9 pct. og 3,9 pct.

Modsat fortsatte problemerne i detailsektoren med at vise sig. Discount varehuskæden Target levede ikke op til de estimerede mål i første kvartal, og igen var det mere forsigtige forbrugere end dårligt vejr i det nordøstlige USA, som var hovedårsagen. Target-aktien faldt 7,6 pct., og det smittede af på rivalen Wal-Marts aktie, der faldt 3 pct.

Overraskelse efter børstid

Efter børstid fremlagde netværksproducenten Cisco Systems et bedre regnskab for det forskudte tredje kvartal end ventet.

Et overskud per aktie på 0,57 dollar slog analytikernes estimerede overskud på 0,55 dollar per aktie, mens omsætningen som ventet løb op i 12 mia. dollar.

Forventningerne til den resterende del af året lå også over analytikernes estimater, og aktien blev belønnet i eftermarkedet med en stigning på 5,7 pct. I den ordinære handel steg aktien 0,3 pct.

Ligeledes efter børstid annoncerede elbilproducenten Tesla en fortegningsemission på 2 mia. dollar til finansiering af produktionen af "Model 3". Koncernen er tvunget til at udvide produktionsfaciliteterne efter en overraskende stor interesse for den kommende el-bil, der har resulteret i et rekordstort antal forudbestillinger.

Aktien faldt beskedne 0,3 pct. i eftermarkedet efter en stigning på 3,2 pct. i den ordinære børstid.