Aktier: Fed-chef kommentarer gav nye Wall Street-rekorder

Fremgangen fortsatte på det amerikanske aktiemarked tirsdag.

Chef for den amerikanske centralbank Janet Yellen sendte finanskurserne i vejret, da hun redegjorde for Federal Reserves pengepolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev til friske rekorder i de tre store hovedindeks efter en ellers stille start, inden centralbankchef Janet Yellens redegørelse for Federal Reserves pengepolitik over for Senatets bankkomite sendte finansaktierne op.

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med en gevinst på 0,4 pct. i 2337,58. Det tunge Dow Jones-indeks steg 0,5 pct. til 20.504,41, og Nasdaq-papirerne lukkede med en stigning på 0,3 pct. i 5782,57.

Der var klar tale fra Federal Reserve-chef Janet Yellen, der lagde op til snarlige renteforhøjelser, hvis beskæftigelsen og inflationen fortsætter med at udvikle sig på linje med forventningerne.

Samtidig gjorde Yellen det klart, at centralbankens pengepolitiske udvalg ikke behøver at vente på præsident Trumps planer om finanspolitisk stimulering, skattelettelser og infrastrukturinvesteringer for at hæve renten.

- Vi baserer ikke vores vurdering af den aktuelle rentesats på spekulationer om finanspolitikken, understregede Yellen og tilføjede, at det er de solide økonomiske fremskridt, der ligger bag de pengepolitiske beslutninger.

Onsdag morgen ligger de asiatiske aktier med generelle pæne stigninger, mens de amerikanske aktiefutures ligger med små fald under 0,1 pct.

Tirsdagens producentpriser fra USA understøttede Federal Reserves positive syn på udviklingen. Priserne steg 0,6 pct. i januar på månedsbasis og 1,6 pct. årsbasis, hvor økonomer havde ventet stigninger på henholdsvis 0,3 pct.og 1,5 pct.

Og trækkes fødevarer og energi ud, priserne 0,4 pct. højere end i måneden før, mens den årlige stigningstakt var på 1,2 pct. Her var ventet stigninger på henholdsvis 0,2 og 1,1 pct.

FINANSAKTIERNE STEG I TAKT MED RENTEN

Det var især finansaktierne, der fik glæde af tirsdagens høring i Senatet.

Janet Yellens vurdering af, at det vil være uklogt at løfte renterne for langsomt, hvis økonomien fortsætter op i gear, åbnede for en forhøjelse allerede i marts og sendte den tiårige rente 7 basispoint op til 2,50 pct. inden en stabilisering satte ind.

Det gav genlyd i hele finanssegmentet, der lukkede med en stigning på 1,2 pct. efter stigninger i storbankerne Bank of America, JPMorgan og Citigroup på mellem 1,5 pct. og 2,8 pct.

Blandt enkeltaktierne steg General Motors 5 pct., og indtog dermed rollen som den bedst præsterende aktie i S&P500-indekset.

Stigningen skal ses på baggrund af forlydender om fremskredne forhandlinger med den franske autokoncern PSA, der står bag Peugeot og Citroen, om et salg af GM's mærker Opel og Vauxhall.

Kun de defensive papirer i forsyningssektoren, ejendomsbranchen og telesegmentet lukkede med negative fortegn i S&P.

Bryggeriet Molson Coors ramte under forventningerne i fjerde kvartal, men den underliggende indtjening viste stærke positive tegn, trods de skuffende overordnede resultater. Aktien steg 3,4 pct.

Læskedrikproducenten Dr. Pepper Snapple kom ud af fjerde kvartal nogenlunde som ventet både på top- og bundlinjen. Men den organiske vækst i indeværende regnskabsår skuffede, og aktien faldt 0,5 pct.