Aktier: Faldende oliepris presser markederne i rødt

Der er brede fald på det europæiske aktiemarked onsdag, hvor en faldende oliepris presser aktierne ned og særligt rammer selskaberne i råvaresektoren.

Læs mere
Fold sammen

Omkring 11.30-tiden falder det brede Stoxx 600-indeks, bestående af 600 selskaber fordelt på 18 lande i Europa, med 1,7 pct.

Olieprisen er faldet et par pct., i forlængelse af at verdens største olieproducent, Saudi-Arabien, tirsdag afviste at skrue på oliehanerne og skære i sin produktion. Det kunne ellers kunne have mindsket udbuddet på markedet og dermed løftet prisen.

- Igen er det olieprisen, som spiller ind. Prisen er faldet tilbage, og vi ser en tæt korrelation mellem olien og aktierne. Olieprisen er meget følsom over for nyheder omkring udbuddet, men derudover er der en hel del spekulation og computerhandel med olie, så derfor ser vi en del bevægelser, siger Otto Friedrichsen, som er aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

Han vurderer, at prisen vil være meget volatil gennem hele onsdagen, hvor investorerne ser frem til lagertal fra USA ud på eftermiddagen, der kan give et indblik i, hvor meget råolie, der ligger på lagrene.

Blandt selskaberne er det ikke overraskende energi- og råvaresektoren, som er hårdest ramt. Shell-aktien falder 2,6 pct., mens Statoil-aktien glider 4,3 pct.

De største fald tilkommer dog minesektoren. Både BHP Billiton og kollegaen Anglo American falder 7 pct. Ifølge Bloomberg News er det faldende metalpriser, der presser de to selskaber.

Ser man bort fra råvaresektoren, har der fra morgenstunden været regnskab fra flyproducenten Airbus, der ikke helt kunne følge med markedets forventninger i 2015.

Selskabet opnåede sidste år et driftsoverskud før skat og renter på 4,1 mia. euro, hvilket var omkring 300 mio. euro lavere end analytikernes forventninger ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. Airbus-aktien falder 1,7 pct.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk