Aktier: Faldende interesse gav sur stemning

De amerikanske aktieinvestorer var igen i tvivl om, hvilket ben de skulle stå på mandag.

Sidste uges stærke arbejdsmarkedsrapport har øget troen på en renteforhøjelse i september fra den amerikanske centralbank, men normaliseringen af pengepolitikken contra knap så billige penge til nyinvesteringer får mange til at genvurdere situationen med faldende aktiekurser fil følge.

- Investorerne ønsker at se øget vækst, og de forsøger stadig at finde ud af, hvornår Federal Reserve mest sandsynligt hæver renten, hvilket er godt tre måneder ude i fremtiden. Aktier har haft sådan et godt forløb indtil for nylig, at investorerne tager lidt risiko ud af markedet og i stedet slår sig ned på sidelinjen, mens de vurderer, hvordan det her spil skal spilles, siger økonom Peter Dixon fra Commerzbank i London til Bloomberg News.

Der var ingen nøgletal at forholde sig til, så i stedet blev det Grækenland og Apples nye musiktjeneste, som overtog den centrale rolle i markedet.

Mandag endte med et fald i S&P 500-indekset på knap 0,7 pct. til et slutresultat på 2079,28. Dow Jones lukkede med et minus på 0,5 pct. i 17.766,55, mens Nasdaq-indekset faldt 0,9 pct. til 5021,63.

Mandagens omsætning lå i normalniveauet med 700 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,7 mia. aktier.

Teknologigiganten Apple åbnede den årlige Worlwide Developers-konference, og som ventet præsenterede koncernen en Spotify konkurrent ved navn Apple Music. Apple annoncerede også nye versioner af styresystemet for alle enheder og en ny version af betalingstjenesten Apple Pay. Aktien faldt 0,6 pct.

Selskabsmæssigt var det Exxon Mobil og Dupont der gjorde det bedst blandt de store med plusser på omkring 0,5-0,7 pct., mens Intel og Travellers i den modsatte ende faldt 1,7 pct. og 1,6 pct.

McDonald's havde tilbagegang i det globale sammenlignelige salg (salget i restauranter, der har været åbne i mindst 12 måneder, red.) på 0,3 pct. i maj mod en ventet tilbagegang på 0,9 pct. blandt analytikerne ifølge estimater fra Bloomberg News. Især salget i Europa trak i den rigtige retning, mens hjemmemarkedet i USA gik tilbage. Burgeraktien faldt 0,2 pct.

Kemikalie-virksomheden Monsanto blev igen afvist af Syngenta efter andet bud på 2 mia. dollar ikke blev vurderet højt nok. Monsanto faldt 0,1 pct., mens Syngenta droppede 1,7 pct.

Flyselskabet American Airlines Group faldt 4,5 pct. efter at analysehuset Raymond James sænkede anbefalingen til "market perform" fra tidligere "outperform".

Tirsdag morgen ser markedet en anelse bedre ud, idet de amerikanske aktiefutures stiger knap 0,1 pct. i Asien.

/ritzau/FINANS